Scoren op kwaliteit: maar hoe?
Vanaf 2021 worden FNRS-bedrijven gekeurd volgens het nieuwe kwaliteitsbeleid. De kwaliteit moet op ieder vlak van een hippisch bedrijf goed zijn: van de stallen tot de horeca en van de ruiteropleiding tot de bedrijfsvoering. Maar hoe scoor je nou hoog op kwaliteit? We vroegen het drie ondernemers die op hun eigen wijze bijzonder hoog scoren op bepaalde onderdelen in de keuring.
Niels Wennekers van Stal Wennekers
Onder de rook van Amsterdam ligt Stal Wennekers. Op deze riante pensionstal die 340 stallen heeft en 38 hectare beslaat, kan menig paardenliefhebber zijn hart ophalen. Met maar liefst vier binnenrijbanen, drie buitenrijbanen en gelegen aan het bos biedt dit bedrijf alle mogelijkheden voor zowel hobby als sport. Uitzonderlijk voor deze plek is de hoeveelheid weiland. Stal Wennekers scoort daarom bijzonder hoog op huisvesting en vrije beweging. “We hadden het al goed op orde en voor ons is het keurmerk van de FNRS een bevestiging dat we op de juiste weg zijn. Voor de winter hebben we hier 35 paddocks en in de zomer hebben we 300 omheinde weilandjes waarin alle paarden buiten komen. Die grenzen aan elkaar, dus heb je sociaal contact en we kijken ook welke paarden goed samengaan naast elkaar. Daarnaast hebben we groepsweilanden waar zo’n twintig paarden bij elkaar lopen op grotere stukken. Dit werkt niet voor iedere eigenaar en ook niet voor ieder paard. Daarom zijn er ook kleinere individuele weitjes gemaakt. We kijken bij de kwaliteit op ons bedrijf vooral naar wat voor ons werkt en voor onze klanten. Dit heeft een grote overlap met de FNRS-kwaliteitskeuring. Maar we doen ook wel wat concessies wanneer er eigenlijk een nieuw likje verf nodig is of in de netheid. Dit vanwege de prioriteit, maar ook de werkbaarheid. Met zoveel paarden kan je gewoon niet elk strootje aan kant hebben. Zo’n grote stal runnen vraagt elke dag behoorlijk wat tijd, van inkoop tot aan het onderhoud. Met dit aantal paarden gaat er nogal eens iets stuk en wij vinden het belangrijk dat dit dan zo snel mogelijk weer gemaakt wordt. We hebben afgelopen jaren wel onze oude stallen verbouwd en van twee stallen één grote gemaakt. Die zijn wel duurder, maar ook veel populairder. Ook de paddocks hebben we de laatste jaren flink uitgebreid. Voor het paardenwelzijn, maar ook omdat de klanten daarom vragen. In de toekomst willen we nog meer oudere stallen opknappen en schaduwplekken creëren in de weilanden, al is dat met zo veel weiland niet even snel gedaan.”
Jan van Loon van Natuurpoort van Loon
Natuurpoort van Loon is meer dan alleen een manege. Dit unieke bedrijf ligt direct tegen het prachtige natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen en combineert manegeactiviteiten met buitenritten, overnachtingen, horeca en andere outdoor-activiteiten. Nadat het bedrijf vorig jaar in het tv-programma KASSA te zien was vanwege de stands heeft het een flinke slag gemaakt. “Wij zagen het zelf absoluut niet zoals het in het programma werd geschetst, maar ik zie wel dat de publieke opinie verandert en steeds sterker wordt. In de oude situatie kwamen de paarden vijf dagen in de week ’s morgens binnen en werden ze vastgezet op hun eigen plek. Dat zag eruit als stands, maar voor ons was dat de voer- en opzadelplaats. Op het moment dat de lessen klaar waren gingen alle paarden weer los. Sinds eind 2023 hebben we een loopstal gerealiseerd. Nu staan de paarden 24/7 los en halen we ze uit de kudde als we ze nodig hebben. Het is best een flinke groep met 65 paarden, waardoor een loopstal veiligheidstechnisch veel uitdagingen met zich meebrengt. Voor zowel klanten, medewerkers als paarden. Dus we zijn daarin nog wel zoekende.
Afgelopen april mochten we onze kennis en ervaring delen met andere ondernemers gedurende de praktijkdag van de FNRS. Tijdens de voorgaande praktijkdag deed ik zelf ook wat ideeën op voor ons huidige plan, al hadden we veruit het grootste deel al op papier. Kwaliteit is heel belangrijk voor ons, daarom zijn we blij met het nieuwe kwaliteitssysteem van de FNRS. Welzijn moet altijd de leidraad zijn. Dat is voor ons veel vrije beweging, 24/7 ruwvoer, regelmatig een bezoek van de tandarts en meerdere keren per jaar de zadels laten checken. Waar we ook naar kijken is dat de paarden gemiddeld zes uur in de week in de les lopen. We doen daarnaast veel buitenritten, dus daarmee hebben ze veel afwisseling en dat is belangrijk. Die buitenritten zijn veelal met mensen die we niet kennen. Om dat zo veilig mogelijk te maken, hebben we eisen. Zo moeten de ruiters alle drie de gangen goed beheersen en recente rijervaring hebben. Mochten we twijfelen onderweg dan draaien we om. Voor de toekomst willen we graag het braafste jongetje uit de klas zijn. We zijn misschien geen voorloper, maar willen wel direct hierachter volgen. We hebben al aardige stappen gemaakt, maar alles kan altijd beter en daar streven we dan ook naar.”
Theo Hanzon van Hanzon Horses
Hanzon Horses is een internationale dressuurstal, gevestigd in het Brabantse Haaren. Theo Hanzon heeft zijn stallen gevuld met toekomstige dressuurtalenten die hij opleidt tot internationaal Grand Prix-niveau, vaak met verkoop als einddoel. Hanzon Horses scoort bijzonder hoog op onderdelen zoals: orde & netheid, paardenwelzijn & faciliteiten. “Het welzijn van de paarden is voor ons inderdaad erg belangrijk. De stallen zijn licht, ruim, hebben een goede ventilatie en de meeste beschikken over een luik waardoor de paarden de gang in kunnen kijken. De ruimtes zijn ook altijd schoon doordat we ze twee keer in de week leeghalen en elke dag bijhouden. Daarnaast komen de paarden hier elke dag meerdere keren uit de box. Daarvoor hebben we verschillende paddocks, maar ook een overdekte stapmolen en longeercirkel waar we ze een keer aan het halster kunnen laten rennen. Ik vind het belangrijk dat de paarden niet alleen hun stal uitkomen om te trainen. Dat was niet altijd zo hoor, maar toen mijn toppaard Spargo zich definitief blesseerde door zich vast te rollen in de stal terwijl ik juist altijd heel voorzichtig op hem was geweest, liet ik het los. Vanaf dat moment is gewoon alles de paddock in gegaan. Ook als ze een keertje wild zijn dan draai ik me om en probeer ik gewoon niet te kijken. Deze aanpak zorgt in mijn ervaring juist voor minder blessures. De paarden rouleren door de dag heen en op zich hebben we op deze manier genoeg paddocks, al zou ik er in de toekomst graag nog wat meer weides bij willen hebben. Dat land is niet van ons, maar hopelijk lukt dat nog een keer. Een andere wens is om de paddocks te draineren, al vinden sommige paarden die plassen ook gewoon heel leuk. Dat ik goed scoor op orde & netheid is inherent aan wie ik ben. Ik houd van elke dag hetzelfde doen op dezelfde tijden en de paarden gedijen daar ook fijn op. We zijn inmiddels meerdere keren door de FNRS gekeurd en na de eerste keer hebben we wat kleine dingen aangepast zoals het ophangen van de rijbaanregels. Ik vind het goed dat deze keuring er is om bedrijven te stimuleren het paardenwelzijn in de gaten te houden en het zo goed mogelijk te doen.”