Nieuws

Stagiair professioneel begeleiden

Stages in de hippische sector zijn van onschatbare waarde voor studenten. Een goede stage speelt een cruciale rol in de opleiding en de professionele ontwikkeling van de student. In dit artikel meer over wat studenten verwachten van een stagebedrijf en hoe jij als ondernemer hen de meeste waardevolle leerervaring kan bieden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
1 mei 2024 | 3 minuten lezen

Er zijn een aantal belangrijke punten die een student van een stagebedrijf mag verwachten, op het moment dat er stage gelopen wordt.

Waar een goed stagebedrijf voor zorgt

Tip vooraf: nodig voordat een student aan zijn stage begint, de student uit voor een meeloopdag. Zo kunnen jullie naast een goede start ook samen een aantal randvoorwaarden afstemmen. Bijvoorbeeld over werkdagen en werktijden. En eventuele vakanties en of feestdagen in de stageperiode.

  • Leerzame ervaring

Een van de belangrijkste doelen van een stage is leren. Geef studenten de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, bestaande vaardigheden te verfijnen en praktische ervaring op te doen in de hippische sector. Dit kan variëren van het trainen en verzorgen van paarden tot het bijwonen van lessen en het assisteren bij wedstrijden.

  • Professionele begeleiding

Ervaren professionals zijn voorbeelden voor studenten en inspireren meer dan de theorie uit een boek. Zorg dat jij als professional tijd maakt om studenten te instrueren en te begeleiden. Immers goed voorbeeld doet goed volgen. Stel daarbij veel vragen. Start met het ophalen van voorkennis: welke kennis brengt de student al mee. En geef veel feedback, vooral gericht op het proces. Zet de student aan het denken: hoe komt het dat iets goed of fout ging? Hoe eerder de student de dagelijkse gang van zaken op het bedrijf door heeft, des te eerder draait een student mee alsof hij/zij nooit anders gedaan heeft. Een win-win, want het geeft vertrouwen aan de student en vertrouwen aan jou als stagebegeleider.

Naast het dagelijks meewerken op een stagebedrijf, worden er vanuit school vaak ook opdrachten meegegeven aan de student. Deze opdrachten zijn ervoor om de student gericht met bepaalde praktijkonderwerpen bezig te laten zijn of zich hier in te verdiepen. Ook zijn er opdrachten die alleen in de praktijk kunnen worden uitgevoerd. Denk aan longeren, toiletteren, vlechten, scheren etc. Uiteraard is het van belang dat een student hierin zelf het initiatief neemt om deze opdrachten uit te voeren en in te plannen in samenspraak met het stagebedrijf. Oefenen is één, maar als stagebedrijf deze opdrachten begeleiden maakt dat studenten leerervaringen opdoen.

  • Veilige werkomgeving

Veiligheid staat voorop in de paardensport. Studenten moeten kunnen rekenen op een veilige werkomgeving met de juiste uitrusting en procedures om ongevallen te voorkomen. Maar met veiligheid wordt niet alleen (het voorkomen van) gevaarlijke situaties bedoeld. Ook een prettige sfeer staat voor een veilige omgeving. Geef een student een veilig gevoel en je zult merken dat de student vragen gaat stellen en fouten durft te maken. En zie fouten maken als iets positiefs om een student bijvoorbeeld te leren hoe hij of zij de fout weer kan oplossen. Daarmee groeit een student in zijn probleemoplossend vermogen.

  • Diversiteit van activiteiten

De beste stagebedrijven worden door studenten beschreven als plekken waar zij veel aspecten van de hippische sector mogen verkennen. Het is voor studenten leerzaam als zij bijvoorbeeld een mee mogen naar concours, dierenarts, keuring etc. om zo ook een andere setting te zien en ervaren. Een brede kennismaking met diverse activiteiten vergroot de kennis en vaardigheden en is veel leuker dan dag in dag uit dezelfde omgeving met dezelfde activiteiten.

Waaraan moet je voldoen als stagebedrijf?

Allereerst moet een stagebedrijf een erkend leerbedrijf zijn bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zonder deze erkenning kunnen studenten geen stage lopen bij een bedrijf. Daarnaast moet het bedrijf de juiste erkenning hebben passend bij het betreffende crebonummer van de opleiding. Meer informatie daarover kun je inwinnen bij SBB of een MBO-opleiding.

Om een waardevolle stage-ervaring te bieden, moeten stagebedrijven aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Gekwalificeerd personeel

Het personeel moet gekwalificeerd en ervaren zijn in hun vakgebied. Dit geldt voor instructeurs, maar ook andere betrokken professionals. Studenten moeten kunnen leren van de besten in de branche.

  • Geschikte paarden

Het stagebedrijf moet beschikken over ruim voldoende paarden, geschikt voor verschillende opdrachten en het opdoen van vaardigheden.

  • Adequate faciliteiten

Dit omvat de faciliteiten die nodig zijn voor de verzorging en training van paarden. Deze moeten goed onderhouden en veilig zijn en een goede leeromgeving bieden aan studenten.

  • Persoonlijke begeleiding

Elke student heeft recht op persoonlijke begeleiding en feedback. Dit houdt in dat praktijkopleiders tijd vrijmaken om de voortgang van de student te bespreken en individuele begeleiding te bieden.

Conclusie

Hippische stage spelen een cruciale rol in de opleiding en ontwikkeling van studenten die dromen van een carrière in de paardensector. Een goed stagebedrijf laat zien hoe een professional te werk gaat en is een voorbeeld voor de student. Een goed voorbeeld doet volgen. Weer een voorbeeld en wordt het beste stagebedrijf van Nederland. Alleen dan kunnen studenten hun passie voor paarden omzetten in een succesvolle en bevredigende loopbaan in de paardensector.