Stal bouwen? Let op de btw
Als je als een hippische ondernemer plannen hebt om uit te breiden, heb je verschillende opties: het kopen van een nieuwe locatie, het bijbouwen van een stal op het huidige terrein of het verbouwen van de bestaande stal. FNRS-partner Abab zet de btw-aspecten van deze uitbreidingen een rij.
Aankoop van een nieuwe locatie
De aankoop van onroerend goed is belast met btw en/of met overdrachtsbelasting. Welke belasting je betaalt, is onder andere afhankelijk van de hoedanigheid van de verkoper (btw-ondernemer of particulier; inclusief box 3-vermogen) en of de onroerende zaak bestaand of nieuwbouw is.
- Koop je een onbebouwd stuk grond van een (btw)ondernemer, met de intentie en (lopend verzoek voor een) vergunning om daarop jouw stal te bouwen? Dan is er doorgaans sprake van een aankoop met btw. De levering wordt dan beschouwd als de (btw-belaste) levering van een bouwterrein. De betaalde btw kan je mogelijk (deels) terugvorderen, afhankelijk van het gebruik van de grond en stal.
- Bij de aankoop van een locatie met bestaande bedrijfsgebouwen die ouder zijn dan twee jaar, betaal je 10,4% overdrachtsbelasting over de koopsom. Dit is niet terugvorderbaar bij de Belastingdienst. Dit verhoogt de aankoopkosten in vergelijking met de aankoop van een bouwterrein waarvoor de btw aftrekbaar en vrij is van overdrachtsbelasting.
Maandaangifte voor beter cashflowbeheer
Bij de start van de bouw krijg je te maken met een relatief hoog bedrag aan btw over de bouwkosten. Dit beïnvloedt jouw liquiditeitspositie.
Normaal gesproken doe je btw-aangifte per kwartaal. Als je bijvoorbeeld in april een factuur ontvangt en betaalt, kan je de betaalde btw pas in de aangifte omzetbelasting van juli terugvragen. Je kan een verzoek indienen bij de Belastingdienst om per maand aangifte te mogen doen, zodat je de betaalde voorbelasting sneller kunt terugvragen. Bij een ontvangen factuur in april kan de btw dan al in mei worden verrekend. Zo hoef je de btw voor een kortere periode voor te financieren. Dien dit verzoek wel tijdig in, want de tijd die de belastingdienst nodig heeft voor omzetting kan oplopen tot enkele maanden.
Gebruik van de nieuwe stal
Afhankelijk van het gebruik van de stal voor btw-belaste activiteiten, kan je de btw op de bouwkosten en de btw op de aankoopsom van de grond geheel terugvragen.
Bij gebruik van de stal voor opfokactiviteiten en/of de africhting van paarden zijn de opbrengsten belast met btw. Daarom mag je de btw op de bouwkosten en andere gerelateerde kosten ook volledig in aftrek brengen.
Gebruik je de stal ook voor pensionstalling met vaste boxen, dan zijn jouw opbrengsten niet volledig btw-belast. Een gedeelte van de vergoeding heeft dan namelijk betrekking op de verhuur van een of meerdere paardenbox(en). Dit gedeelte van de vergoeding wordt gezien als van btw vrijgestelde verhuuropbrengst van een onroerende zaak. Je draagt over de vergoeding voor dit gedeelte geen btw af en mag daarom ook geen btw terugvragen over in dit kader gemaakte kosten. Maak daarom een nauwkeurige berekening van de aftrekbare btw. Stal je in de nieuwe stal ook jouw eigen paarden die je hobbymatig houdt? Ook dan heb je voor dat gedeelte geen recht op aftrek van omzetbelasting. Dit wordt namelijk gezien als privégebruik.
Btw op algemene kosten bij btw-vrijgestelde omzet
Heb je omzet die is vrijgesteld van btw? Dan heeft dit ook gevolgen voor de mate waarin je btw op algemene kosten kan aftrekken. Dit zijn kosten die je maakt voor zowel btw-belaste prestaties als btw-vrijgestelde prestaties. Denk hierbij aan juridische, advies-, accountancy-, huisvesting-, onderhouds- en energiekosten. Je maakt hiervoor een zogenoemde prorata-berekening.
Gewijzigd gebruik en herziening
Zodra de nieuwe stal af is en in gebruik is genomen, is de btw-aftrek nog niet definitief. De stal wordt namelijk voor btw-doeleinden ‘gevolgd’ gedurende een periode van negen jaar na het jaar van ingebruikname: de zogenoemde herzieningsperiode. Als in deze periode het gebruik wijzigt, moet je btw terugbetalen of kan je juist extra btw terugvragen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe stal gebouwd voor opfokactiviteiten, maar ga je die na vijf jaar volledig gebruiken voor pensionstalling met vaste boxen? Dan moet er een (gedeeltelijke) correctie van de eerder in aftrek gebrachte omzetbelasting plaatsvinden. Bij pensionstalling gevolgd door opfokactiviteiten bestaat er mogelijk juist een extra recht op aftrek van omzetbelasting. Je gebruikt de stal dan namelijk meer voor btw-belaste activiteiten waardoor je binnen de tien herzieningsjaren jaarlijks ‘extra’ btw kunt terugvragen.
Verbouwing van een oude stal
Bij de verbouwing van een oude stal wordt voor de btw-aftrek ook gekeken naar het beoogde gebruik van de stal na verbouwing. In tegenstelling tot bij een nieuwe stal kan de btw-aftrek van de verbouwingskosten na het jaar van de ingebruikname definitief zijn. Op dat moment heb je de btw dan in feite meteen ‘verdiend’. Dit is met name afhankelijk van de mate waarin je wijzigingen aanbrengt aan de constructie van de stal. Aangezien dergelijke verbouwingen vaak grote bedragen met zich meebrengen, leidt dit regelmatig tot discussie tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst. Vragen die hierbij spelen zijn onder andere: “Ontstaat er voor de btw een nieuwe stal?”, “Welk btw-bedrag mag je aftrekken?” en “Moet je de afgetrokken btw herzien in de negen jaren na de verbouwing”?
Bespreek de investerings- en uitbreidingsplannen daarom tijdig met een fiscaal adviseur om samen de fiscale gevolgen en zo het kostenplaatje onderaan de streep in kaart te brengen.
Tip: als paardenhouder kom je vanaf 2023 in aanmerking voor fiscaal voordeel bij de bouw of verbouw van een stal. Voorwaarde is dat uw bouw- of verbouwplannen voldoen aan de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij.
Meer weten?
FNRS-partner ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de btw-aspecten bij het bouwen van een stal? Neem contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail