Zonnepanelen verzekeren op hippisch bedrijf
Investeren in zonnepanelen voor een hippische accommodatie kan aantrekkelijk zijn, maar is niet vrij van risico’s. Is brandschade verzekerd? Dekt de gebouwverzekering de waardestijging van het pand? De investering is te verzekeren indien je een aantal aandachtspunten overweegt voor je zonnepanelen plaatst.
Aandachtspunten bij investeren in zonnepanelen
Er zijn drie belangrijke aandachtspunten die je niet mag vergeten voor je in zonnepanelen investeert. FNRS-partner Aon zet deze op een rij.
- Waardevermeerdering van het pand. De waarde van het pand stijgt (over het algemeen) meestal met de aanschafwaarde van de zonnepanelen. Het pand krijgt ook een gunstiger energielabel. Die lagere energiekosten maken het pand aantrekkelijker voor potentiële kopers (mocht je een verkoop overwegen).
- Invloed op de energiekosten. Je gaat met zonnepanelen zelf (deels) voorzien in de energiebehoefte van jouw bedrijf. Houd er rekening mee dat je afhankelijk bent van de zon. Valt de opbrengst tegen? Dan neem je meer stroom af dan vooraf is afgesproken met het energiebedrijf. Daar staat vaak een hogere prijs tegenover.
- Verhoogd risico op brand. De installatie van zonnepanelen vereist expertise. Een onjuiste installatie, ongeschikt dak of foutieve aansluitingen, verhogen het risico op brand.
Zakelijke zonnepanelen verzekeren
Zonnepanelen vallen doorgaans onder de gebouwenverzekering. Geef de waardestijging van jouw pand door aan jouw verzekeraar. Daarmee dek je de kosten bij brand of schade aan de zonnepanelen volledig af. Twijfel je over de waardestijging van jouw pand? Je verzekeringsadviseur kan helpen bij de waardeverandering van jouw bedrijfspand wanneer je zonnepanelen plaatst. Mogelijk dient deze opnieuw te worden vastgesteld.
Wist je dat: er milieuschade kan ontstaan wanneer brand ontstaat bij zonnepanelen? Lees in dit eerder verschenen artikel dat opruimingskosten bij schade aan zonnepanelen vaak niet verzekerd is.
Let hier op bij het installeren van zonnepanelen
Voor je zonnepanelen op jouw pand plaatst, is het belangrijk om contact op te nemen met je verzekeraar. De verzekeringsadviseur kijkt naar jouw persoonlijke risico's en de eisen die invloed hebben op de verzekerbaarheid van jouw zonnepanelen. Zo voorkom je gedoe achteraf. Let in ieder geval op deze punten om onjuiste installatie te voorkomen:
- Constructieberekening. De constructie van het dak van een hippisch bedrijf dient op voorhand te worden gecontroleerd of het geschikt is voor plaatsing. Als het dak het gewicht van de zonnepanelen niet kan dragen, kan het inzakken. Laat de draagkracht door een expert evalueren; die neemt ook factoren zoals neerslag (regen en sneeuw) in de berekeningen mee. Het hebben van brandbare isolatie op of in het dak verkleind ook de acceptatie tot verzekeren.
- Let op het brandrisico. De zonnepanelen zelf staan (meestal) op een frame. De stroomkabels lopen over het dak en komen mogelijk in aanraking met de isolatiematerialen. Dit kan het brandrisico verhogen. Ontstaat brand door onjuiste aansluitingen, dan heeft dat gevolgen voor de verzekering. Informeer zelf goed voordat je zonnepanelen plaatst.
- Certificeer zonnepanelen. Je kan aantonen dat jouw zonnepanelen correct geïnstalleerd zijn met een Scope 12 certificaat. Je kan een keuring door een inspectiebedrijf zoals FNRS-partner Arepa aanvragen om de installatie te laten certificeren. Vraag het Scope 12 certificaat tijdig aan; bij voorkeur vóór de installatie. FNRS-leden krijgen 5% korting voor een Scope 12 inspectie via Arepa.
Zonnepanelen verzekerbaar
Doorloop je bovenstaande punten, heb je gesproken met je verzekeraar en heeft jouw installatie een Scope 12 certificaat? Dan zijn jouw zonnepanelen vaak probleemloos te verzekeren. Je kan brandschade aan jouw pand afdekken en bijhorende opruimingskosten (meestal tot 10% van het verzekerd bedrag) meeverzekeren.
Heb je meer zonnepanelen liggen dan het basisaantal van jouw verzekeraar / verzekering? Voorkom dan onverwachte kosten achteraf door de verzekerde som opruimingskosten te verhogen.
Ben je er niet zeker van wat jouw verzekerd bedrag moet zijn? Of heb je andere vragen over de verzekerbaarheid van jouw zonnepanelen? Neem contact op met een adviseur van Aon.