Klantonderzoek nodig bij hoge contante betalingen
Contante betalingen van 3000 euro en meer zijn straks niet meer mogelijk. Een wetsvoorstel is hiervoor in de maak om dit wettelijk te verbieden. Op dit moment geldt al dat ieder bedrijf die contant goederen of diensten verkoopt, zoals een paard, en waarbij de rekening hoger is dan 10.000 euro een cliëntenonderzoek moet doen. Volgens de WWFT (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme) ben je dat verplicht. Als het om een ongebruikelijke transactie gaat en je vergeet het te melden kan dat leiden tot boetes.
WWFTIn 2018 is de WWFT in werking getreden. Als je zaken doet en het gaat om contante transacties van 10.000 euro en meer, moet je weten wie je handelspartner is. Je moet actie ondernemen als je iets opvalt of als het gaat om een ongebruikelijke transactie waarbij witwassen of het financieren van terrorisme in het geding kan zijn. Je kunt je bevindingen aan de Financial Intelligence Unit Nederland melden.
|
Cliëntenonderzoek
Met het cliëntenonderzoek kom je te weten met wie je zaken doet. Hoe het cliëntenonderzoek er uitziet en hoe intensief je het onderzoek uitvoert, stem je af op het type cliënt, de zakelijke relatie, het product of de transactie en de mate waarin deze risicogevoelig zijn voor witwassen of terrorismefinanciering.
Welk onderzoek is nodig?
Voldoe je niet aan de meldplicht, dan maak je je schuldig aan een economisch delict. Lees via onderstaande knop verder welk onderzoek je moet uitvoeren bij hoge contante betalingen. Maar ook hoe je kan signaleren wanneer een koper mogelijk contant geld wilt witwassen en onder deze plicht uit wil komen.
Lees op de themapagina, exclusief voor FNRS-leden, meer over hoe om te gaan met contante betalingen op een hippisch bedrijf.