Nieuws

Week van de veiligheid: omgaan met agressie en geweld

Van 9 tot en met 13 oktober is het de landelijke Week van de Veiligheid. Deze week staat dit jaar in het teken van agressie en geweld. 

Schreeuwen, slaan, vernielen, bedreigen of chanteren - het zijn maar een paar vormen van agressie en geweld waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen als je bezoekers op je bedrijf ontvangt. We worden erdoor overvallen, en ervaren het als grensoverschrijdend, beangstigend en verwarrend. De impact op ondernemers en werknemers die dit overkomen kan enorm zijn, evenals voor de rest van het bedrijf. 
 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
9 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Kan dit bij jouw bedrijf voorkomen?

Stel binnen je bedrijf een duidelijke norm op rondom agressie en geweld. Stel je deze niet op, dan bestaat het risico dat de collega met de ‘dikste huid’ de norm bepaalt. Of dat agressie en geweld al snel wordt gezien als ‘het hoort erbij’. Werkstress en (langdurig) verzuim onder medewerkers kan dan een gevolg zijn. Het opstellen van een goede aanpak om deze soorten ongewenst gedrag te voorkomen, is daarom erg belangrijk – en wettelijk verplicht.

In de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) van Stigas is agressie en geweld door derden als nieuw onderwerp opgenomen. In de RIE leg je vast welke functies te maken kunnen krijgen met agressie en geweld, in welke situaties dat kan gebeuren en welke soorten agressie en geweld bij het bedrijf kunnen voorkomen.

De inventarisatie help je nadenken over maatregelen die je kunt nemen en aan welke zaken je moet denken bij het opstellen van een procedure. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een hoge en brede balie, het vrijhouden van vluchtroutes en het maken van afspraken om voor risicovolle situaties altijd een minimaal aantal medewerkers in te zetten. Daarnaast is het belangrijk om medewerkers over het onderwerp voor te lichten, want wie goed getraind is, kan beter omgaan met agressief gedrag of het zelfs voorkomen.

Veilig omgaan met agressie en geweld kun je leren. Op de website deweekvandeveiligheid.nl vind je praktische tips om onaangename verrassingen te voorkomen.  

Hulp bij de RIE

De FNRS werkt samen met Stigas aan de totstandkoming van de RIE en de Arbocatalogus. Voor leden van de FNRS is toegang tot de digitale RIE omgeving van Stigas inbegrepen in het lidmaatschap, niets staat je dus in de weg om te starten. Weet je toch niet zo goed hoe je moet beginnen? Op 17 oktober organiseert Stigas een online voorlichting “vliegend van start met je RIE”. 

Meld je hier aan

Klanten beter begrijpen

Naast de online voorlichting organiseert de FNRS op dinsdag 17 oktober van 9.30 tot 12.00 uur ook de workshop ‘Communiceren met je klant’. Tijdens deze workshop helpt Esther Huisman van FNRS-partner HorseProfile je verder om klanten beter te begrijpen. Na de workshop kun je jouw gedrag afstemmen op de behoefte van je klant, zodat er een (nóg) fijnere sfeer op stal heerst, je blije en trouwe klanten krijgt en, ook belangrijk, je zelf met meer energie en plezier je werk doet.

Meld je hier aan

Meer informatie

Voor meer informatie over de RIE en over veilig en gezond werken, kun je contact opnemen met Stigas preventieadviseur Desiree Francke of neem contact op met de Stigas Servicedesk