Nieuws

Uitfasering tl-verlichting per 1 september 2023

Nadat al eerder de gasontladings- en de HPI-lampen afgeschaft zijn, is per 1 september de tl-verlichting aan de beurt. Vanaf deze datum mag er geen tl-verlichting meer geproduceerd worden. Dit betekent niet dat je gelijk de overstap moet maken naar led, maar wel dat je bewust moet zijn dat het op termijn niet meer mogelijk is om  tl-verlichting te vervangen. Leveranciers mogen hun voorraden opmaken, maar hoe groot deze voorraden zijn is onbekend.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
21 augustus 2023 | 2 minuten lezen

De eerste periode is er dus nog wel tl-verlichting beschikbaar, maar overstappen op ledverlichting is raadzaam. Zo voorkom je dat het een spoedklus wordt als de benodigde verlichting niet meer beschikbaar is. Om over te stappen op ledverlichting is het belangrijk om je goed te oriënteren. FNRS-partner Rofianda is specialist op het gebied van verlichting en kan daarbij ondersteunen. Anouk van Tricht-Gronsveld: “Het vervangen van tl-verlichting kan op verschillende manieren. Je kan in een bestaand armatuur de tl-buis vervangen voor een led-lichtbron, maar dit heeft vaak nadelige effecten op de werk, lichtopbrengst, levensduur en garantie van de verlichting. Daarnaast dekt de verzekering alleen hele specifieke gevallen van dergelijke constructies. Wij raden aan om het in één keer goed te doen en te kiezen voor volledig nieuwe led-armaturen.”

Overstappen naar ledverlichting

Het vervangen van de complete verlichting is vaak wel een investering. “Zolang de huidige verlichting nog werkt zien veel hippische ondernemers nog geen problemen. De overstap naar ledverlichting biedt juist voordelen. Zo biedt ledverlichting een betere lichtkwaliteit dat het comfort en veiligheid op het bedrijf vergroot. En ledverlichting is uiteraard energiezuiniger en duurzamer.”

Anouk benadrukt dat het belangrijk is om de armaturen en verlichting goed aan te passen aan het doel en de locatie. “Steeds vaker worden armaturen gebruikt die niet stofdicht zijn, of wordt gewerkt met sensoren/tijdsinstellingen op plekken die helemaal niet logisch zijn. Een drukbutton bij de binnenbaan, waarbij de verlichting één uur aangaat en daarna uitschakelt lijkt misschien interessant. Maar wat als er na het uur nog mensen op het paard zitten en het ineens donker wordt?!

Daarnaast wordt er in rijhallen, maar ook in stallen, steeds vaker gebruik gemaakt van lichtlijnen. Dit is volgens de installateur makkelijk en goedkoop. Maar wist je dat dit soort systemen nooit bestand zijn tegen stof? En dat het noodzakelijk is om elke maand deze armaturen schoon te maken?”

Investering passend binnen de mogelijkheden

Een goede leverancier kijkt samen met jou naar de mogelijkheden en zal een eerlijk advies geven dat bij jouw situatie past. Uiteraard moet de investering binnen het budget en mogelijkheden passen.

Rofianda, partner van de FNRS, geeft graag een aantal belangrijke punten mee voor het bepalen van de juiste verlichting:

  • Is de verlichting minimaal IP54? Liever nog IP65, dat maakt het schoonmaken veel makkelijker. IP54 is stof- en spatwaterdicht. IP65 is volledig stof- en waterdicht.
  • Wat is de uitstraalhoek van het armatuur? Minimaal 180° is gewenst als je  tl-verlichting een op een gaat vervangen.
  • Lichtkleur minimaal 4000K, liever nog 5000K. 5000K wordt ook wel fotografisch daglicht genoemd en geeft het beste overzicht in zowel stallen, binnenbanen en buitenbanen.
  • Is het gebruik van sensoren logisch, veilig en past het bij mijn management en bedrijf?

25% korting op armaturen uit voorraad

Rofianda kijkt graag op een praktische en betaalbare manier met je mee. Daarnaast bieden ze tot eind van het jaar een extra korting van 25% op alle armaturen welke zij vanuit voorraad kunnen leveren. Neem voor meer informatie contact op met Anouk van Tricht – Gronsveld van Rofianda via sales@rofianda.nl.