Nieuws

Veilig hippisch bedrijf het halve werk

De hippische sector is een prachtige branche waarin ondernemers samenwerken met hun favoriete collega's; de paarden. Maar we moeten niet vergeten dat we werken met levende dieren. In de praktijk komt Justine Wissink, inspecteur bij de FNRS en Stichting Veilige Paardensport, gelukkig regelmatig maneges, verenigingen, pension- en sportstallen tegen die veiligheid als een prioriteit beschouwen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
28 juni 2023 | 1 minuut lezen

"Om onveilige situaties te voorkomen, heeft de Stichting Veilige Paardensport (SVP) een handboek ontwikkeld met basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Als inspecteur is het mijn taak om samen met de ondernemer het bedrijf door te lopen en advies te geven over eventuele veiligheidsknelpunten. Het certificaat stelt bijvoorbeeld eisen aan bouwtechnische aspecten van de accommodatie, rijbanen, stallen en interne organisatie, zoals de aanwezigheid van een BHV-er (Bedrijfshulpverlener), gediplomeerde instructeurs, onderhoud van harnachement en registratie van ongevallen.

Veiligheid is een vaststaand feit waar we binnen de paardensport niet omheen kunnen. Hoewel niemand honderd procent garantie kan geven om ongevallen te voorkomen, kunnen risico's aanzienlijk worden verminderd met extra aandacht voor veiligheid. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!"

FNRS Zaken over veiligheid

Deze week valt de FNRS Zaken weer bij alle leden op de mat. In deze editie nemen we je mee in verschillende mogelijkheden om de veiligheid op een hippisch bedrijf te waarborgen en te verbeteren. We beginnen met een artikel over brandveiligheid op stal, waarin ondernemers en een bevelvoerder van de brandweer preventietips geven om het risico op brand te verminderen en een veilige omgeving te creëren voor paarden en hulpverleners. In een praktijkverhaal van Stichting CAP lezen we hoe door een gestructureerde aanpak mensen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking veilig kunnen genieten van de sport.

We behandelen ook actuele onderwerpen zoals preventie tegen de wolf. De terugkeer van de wolf in Nederland heeft grote impact op de paardenhouderij. Het is belangrijk om te weten hoe je je paarden kunt beschermen en of dit gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid van pensionstalhouders of opfokbedrijven. Daarnaast zorgen uitbraken van besmettelijke ziekten voor onzekere situaties en paniek bij paardenhouders. We spraken met twee ondernemers die te maken hebben gehad met een uitbraak van rhinopneumonie. Ze delen hun ervaringen.

Omdat de FNRS veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, werken we nauw samen met experts op dit gebied. In deze editie vertellen partners over hun mogelijkheden op het gebied van veiligheid. Tot slot delen we hoe je het beste ongevallen kan registreren.

We wensen je veel leesplezier met deze editie en hopen dat inspireert om jouw bedrijf nóg veiliger te maken. Wist je dat alle edities van de FNRS Zaken ook digitaal terug te lezen zijn? Deze vind je op onze website. Zo kun je op elk gewenst moment en manier de FNRS Zaken teruglezen.