“Wat heb jij gedaan om je bedrijf te verduurzamen?”
Als hippisch ondernemer wil je ook graag een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Veel ideeën staan op de wensenlijsten. Wat hebben ondernemers gedaan om hun bedrijf te verduurzamen? We spraken Peter Oudshoorn (Manege Noot), Marco Kestens (Horsecenter Pirouette) en Rob van Berlo (Green Valley Estate) over hoe zij op hun bedrijf aan de slag zijn gegaan om te verduurzamen.
Peter Oudshoorn (Manege Noot): Peter en zijn familie zijn al meer dan 35 jaar actief met hun manegebedrijf. Wat begon als een boerenbedrijf met koeien en een werkpaard, is uitgegroeid tot een manege met pensionstalling. Manege Noot is uniek gelegen vlak onder de duinen tussen Callantsoog en Den Helder op loopafstand van het strand. “Wij hebben ongeveer 100 paarden op ons bedrijf staan. Dat betekent dat er per maand 100 balen hooi doorheen gaan. Het folie dat om deze balen heen zit, neemt qua afval onwijs veel ruimte in beslag. Acht jaar geleden heb ik samen met een kennis een persmachine gemaakt. Nu pers ik al het afval bij elkaar en houd ik een kwart van het volume over. Dit scheelt veel geld, want afval afvoeren is prijzig. Nu wordt het afval eens in de twee jaar opgehaald en betalen we een minimaal bedrag vergeleken met acht jaar geleden. Als ik folie van drie maanden heb verzameld, dus 300 balen, dan heb ik een pakket van 60 x 100 x 100 centimeter. Afval betaal je op volume dus met de persmachine bespaar ik veel geld. De machine is gemaakt met een hydraulische cilinder van een telekraan en is elektrisch aangestuurd met een pomp. Ik gebruik de pers niet alleen voor het folie, maar ook voor het restafval en het papier. Wij hebben een 1.500 liter afvalbak. Deze werd eerst elke maand geleegd en nu één keer in de drie maanden. Het papier werd voorheen altijd opgehaald door een stichting die het geld van het ingeleverde papier gaf aan oudere mensen die weinig te besteden hebben, nu voeg ik het bij het restafval toe. Naast het verduurzamen door middel van de persmachine geven we de paarden hier ook bronwater alleen zit hier teveel ijzer in. Daarom heb ik een zuiveringsinstallatie aangelegd voor het bronwater. Allemaal kleine toevoegingen die je op je bedrijf kan toevoegen om het duurzamer en voordeliger te maken. Iedereen is welkom om te mogen komen kijken bij ons op de manege hoe wij hiermee werken. Als je een beetje handig bent kan je zo’n machine en zuiveringsinstallatie zelf maken, dus iedereen is welkom om geïnspireerd te worden."
Marco Kestens (Horsecenter Pirouette): “Horsecentrum Pirouette is een groot centrum met 90 paardenstallen en twee binnenrijbanen. Dat betekent flink wat dakoppervlakte. Het zou zonde zijn als we deze ruimte niet benutten en hebben daarom 400 zonnepanelen laten leggen. Dit betekent dat het volledige bedrijf inclusief simcenter energieneutraal is. Wij hebben een moderne oefenruimte met levensechte elektronische paarden. Deze elektronische paarden verbruiken natuurlijk veel stroom, waardoor we blij zijn dat we dit kunnen compenseren met de zonnepanelen. Wij hebben deze elektronische paarden, omdat een ander belangrijk onderdeel van duurzaamheid het welzijn en behoud van onze paarden is. Een goede zit draagt namelijk bij aan het minimaliseren van de belasting van het paard. Hieronder valt ook de vaardigheden van de ruiters en hun effect op het paard. De ruiters verbeteren hun vaardigheden voordat ze op het paard stappen. Verder bestaat alle verlichting in de stal uit ledverlichting. Deze lampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen. Daarnaast hangt in alle stallen het Flybuster-systeem. Flybuster is een 100% biologische, duurzaam en natuurlijke insectenspray en onschadelijk voor ons en de paarden. Door het Flybuster-systeem zijn er nagenoeg geen vliegen op stal, waardoor de paarden rustig op stal staan. Als laatste wordt alle mest wekelijks afgevoerd naar een champignonteler, dit omdat het mest strorijk en zo vers mogelijk moet zijn voor de champignonteelt.”
Rob van Berlo (Green Valley Estate): “Wij hebben NHB Deurne in juni 2021 gekocht en hebben het bedrijf een nieuwe naam gegeven: Green Valley Estate. Het hippisch centrum bestaat al jaren en was niet heel duurzaam. Uiteindelijk willen we het Green Key-certificaat behalen. We zijn begonnen met het isoleren van de binnenruimtes en zijn we bezig met installeren van 8.000 zonnecollectoren. Een zonnecollector is een wisselaar die direct het daglicht omzet in warmte van 45 tot 50 graden. Hiermee zorgen we voor warm leidingwater op de wasplaatsen en douches in de appartementen. Daarnaast hebben we een gebouwbeheersysteem geïnstalleerd. Dit wil zeggen dat elke ruimte aan de hand van het reserveringssysteem en het weerstation worden opgewarmd. Als voorbeeld: ik heb tussen 10 en 11 uur in de middag een ruimte gereserveerd. Het weerstation meet de windkracht en temperatuur en aan de hand daarvan wordt die specifieke ruimte tussen 10 en 11 uur naar de juiste temperatuur opgewarmd. Hierdoor staan verwarmingen nooit meer onnodig aan. Dit systeem is ook weer gekoppeld aan onze eb- en vloedbodems. Het weerstation is gekoppeld aan het KNMI. Als deze aangeeft dat het over een uur gaat regenen, dan worden de pompen van de bodem uitgeschakeld, zodat we niet onnodig leidingwater gebruiken. We zijn met onze partner nog aan het kijken hoe we de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. In de winter wordt namelijk meer energie verbruikt, maar minder opgewekt door het mindere daglicht. We hebben net een nieuwe binnenrijbaan gebouwd waar zonnepanelen op zouden kunnen, alleen heb je van zonnepanelen alleen overdag profijt en hier wordt in de nacht genoeg stroom gebruikt. Daarom zitten we te denken aan windturbines (kleine wokkelvormige turbines) voor op onze daken. Wind is er namelijk altijd, ook ‘s nachts. We zijn het hele terrein aan het herinrichten en er is een nieuwe hal bijgekomen. Met het dak van deze hal willen we het hemelwater opvangen om bijvoorbeeld de toiletvoorzieningen door te spoelen. Het hemelwater komt door een filter in een donker reservoir terecht om te voorkomen dat algen in het water terecht komt. We proberen zoveel mogelijk te automatiseren om energiekosten te besparen.”