Voorbereiden op het buitenrijseizoen
Ondanks dat de seizoenen steeds meer lijken te veranderen en de weersomstandigheden wisselvalliger worden, denken we langzaam weer aan hoge temperaturen en lange heldere dagen. Hier en daar worden we nog verrast met een laagje sneeuw maar toch hangt de lente in de lucht en kun je de zomer bijna ruiken. Het verlangen naar buitenrijden wordt weer aangewakkerd bij alle paardenliefhebbers en de lente is daarom de uitgelezen kans om paarden weer te laten wennen aan rijden in een bosrijke omgeving.
Maar naast dat paarden weer moeten wennen aan de wijde paden is een niet te onderschatten gedeelte van buitenrijden ook de verkeersmakheid. Niet alle hippische bedrijven liggen dichtbij een bos of hebben uitrij-mogelijkheden direct naast het erf, soms dient er een stuk over de weg gegaan te worden. Met een groep maar ook alleen kan dit een spannende aangelegenheid zijn, want hierbij ben je ook afhankelijk van het verkeer.
Veel paarden raken al gewend aan grote voertuigen en rumoer op en om het eigen terrein. Er is dagelijks veel bedrijvigheid, zo rijden er grote en kleine machines over het terrein, rennen er honden en katten, kwebbelen kinderen bij de stallen en rijden pubers met hun fiets of scooter het terrein op en af. Maar het gevaar ligt hem er natuurlijk in zodra paarden van hun vertrouwde terrein af zijn. Want ondanks dat de paarden gewend zijn aan de dagelijkse geluiden op eigen erf kan dat op vreemd terrein opeens een totaal andere beleving zijn. Je kan hier als hippische ondernemer vooraf al op inspelen door het organiseren van een grondwerk-clinic of schriktraining. Hiermee help je je klanten aan een “bomproof” paard en daarnaast is het een mooie voorbereiding op het behalen van het ruiterbewijs en kun je hiermee je les aanbod uitbreiden.
Grondwerk
Een fijne relatie met een paard begint met wederzijds begrip zodat de communicatie voor beide duidelijk is. Een paard dat begrijpt hoe hij met mensen kan werken en dat graag doet, is een paard dat plezierig is in de omgang. Een goede communicatie tussen mens en paard zorgt voor een veilige omgang. Naast dat grondwerk goed is voor de communicatie tussen ruiter en paard draagt het bij aan de relatie tussen beide. Door te werken vanaf de grond leert de ruiter leiding te geven aan het paard, het tempo wordt bepaald en de beweging gecontroleerd. Middels een grondwerktraining wordt de non-verbale taal van een paard zichtbaarder en wordt het makkelijker om dit toe te passen in de omgang tussen beide. Grondwerk staat voor communicatie op ooghoogte. Werken vanaf de grond bevordert het wederzijds vertrouwen. Zodra paard en ruiter elkaars handelingen en gedrag volgen wordt de lichaamstaal van elkaar overgenomen. Deze voorwaarden vormen een gezonde relatie tussen paard en ruiter en vormen een basis voor een gemotiveerde samenwerking met het paard. Het leidt tot acceptatie van aanwijzingen zowel vanaf de grond als vanuit het zadel.
Zodra er een goede communicatie mogelijk is tussen beide kun je de training opbouwen met enkele obstakels als voorbereiding op de schriktraining. Doormiddel van het grondwerk heeft de ruiter meer inzicht gekregen op de reactie van het paard en kan deze daar beter op in spelen. Doordat deze de stressreactie kan herkennen en kan controleren wordt de omgang met het paard makkelijker en rijden in het verkeer veiliger.
Schriktraining
Met schriktrainingen confronteer je paarden doormiddel van hindernissen op situaties die ze op straat ook tegen zouden kunnen komen. Als de basis, het grondwerk waardoor men de taal van het paard begrijpt, goed bevestigd is begin je in een schriktraining met verschillende kleuren en maten zeiltjes, zet je bijvoorbeeld kliko’s in de baan en gebruik je diverse andere attributen. Daarnaast kun je nog wapperende vlaggen ophangen en een doorgang maken met verschillende gordijntjes en gekleurde paraplu’s. Door deze trainingen in verschillende fases op te bouwen neem je de tijd voor paard en ruiter en kun je er meerdere lessen aan koppelen. Heb je niet alle attributen voorhanden voor een dergelijke training dan zou je een clinic kunnen organiseren met een trainer van buitenaf. Het organiseren van een clinic kan naast een leuke dag voor je deelnemende klanten ook een leuke dag zijn voor extra toeschouwers.
Naast dat een schriktraining het paard leert beter om te gaan met verschillende situaties is het ook nuttig voor de ruiters en/of eigenaren. Door de training samen te doorlopen leert de ruiter ook beter om te gaan met de angst van het paard. Ze krijgen een betere band met elkaar en de ruiter komt er sneller achter waar het paard van onder de indruk is en wat er spannend bevonden wordt. Door deze training leert niet alleen het paard rustig te blijven in verschillende situaties maar de ruiter leert beter om te gaan met spanning van zichzelf maar ook van het paard. Paarden en ruiters leren met de juiste technieken van de schriktraining hoe ze in uiteenlopende situaties de ontspanning weer kunnen vinden. Dit is niet alleen fijn voor een buitenrit maar ook bijvoorbeeld voor op wedstrijd. Het is een training waar beide nog jaren plezier van kunnen hebben.
Ruiterbewijs
Het grondwerk en de schriktraining dragen bij aan de vaardigheden die nodig zijn voor het behalen van het ruiterbewijs. Het ruiterbewijs is voor ruiters wat het rijbewijs is voor automobilisten. Bij het examen van dit bewijs worden diverse verkeerssituaties getest. Doormiddel van het grondwerk en de schriktrainingen zijn ruiters en paarden al voorbereid voor de verschillende uitdagingen van het examen. Doordat de ruiters de communicatie en de omgang met paarden middels deze trainingen al goed onder de knie hebben kunnen ze in samenwerking met het ruiterbewijs veilig op pad. Naast een obstakeltraining en de verkeersregels zorgt dit bewijs voor de nodige kennis alvorens je ruiters veilig en plezierig de openbare weg of het bos in kunnen. Het behalen van het ruiterbewijs bestaat namelijk uit twee delen, praktijk en theorie. Zo leert je ruiter naast gedrag en omgang veel over ziektes en aandoeningen, voeding en verzorging. Met het ruiterbewijs de grondwerk en schriktraining kunnen je ruiters en je paarden verantwoord de openbare weg op en in het bos rijden. Voor het behalen van het ruiterbewijs zouden er aparte lessen georganiseerd kunnen worden ter voorbereiding op het examen. Wil je meer informatie over het afsluiten van het ruiterbewijs kijk dan op onze website.