Nieuws

Hoe bereid je je bedrijf en ruiters voor op een FNRS-KNHS competitie?

FNRS en KNHS organiseren jaarlijks een aantal competities speciaal voor manegeruiters. Door deel te nemen aan deze competities kunnen manegeruiters op andere locaties wedstrijden rijden en zo meer ervaring opdoen. Er wordt gestreden om verschillende titels, zoals best zittende manegeruiter van het jaar, best springend ruitersportcentrum of met je hele team winnaar van het NK carrouselrijden. Hoe bereid je als hippische ondernemer je bedrijf en ruiters voor op een FNRS-KNHS competitie en waarom doe je mee? Een aantal ondernemers vertellen over de ervaringen met de FNRS-KNHS competities.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
27 januari 2023 | 3 minuten lezen

“Je kan een nieuw verdienmodel toepassen met bijvoorbeeld een aangepast lessenaanbod of speciale selectiedagen.”

Monique Gommans- de Warle & Lieke van Velzen (Ruitersportcentrum Ermelo): Lieke vertelt vanuit haar rol als instructrice: “Paardrijden is redelijk een individuele sport, maar door het meedoen met de Springcompetitie en Zitcompetitie ga je toch meer als team ergens naartoe werken. Daarnaast vergroot het de betrokkenheid naar de manege en is het leuk om je manegeruiters wat anders te kunnen laten zien dan je eigen binnen- en buitenrijbaan.” Monique reageert vanuit ondernemersperspectief: “Je kan een nieuw verdienmodel toepassen met bijvoorbeeld een aangepast lessenaanbod of speciale selectiedagen, zoals wij extra aanbieden. Voor de Springcompetitie vinden wij het ook extra belangrijk dat wij de ruiters goed voorbereiden om de kans op ongelukken te verkleinen. Eens in de veertien dagen kunnen de ruiters meedoen met extra springlessen. Via deze lessen kwalificeren de ruiters zich voor de Springcompetitie. Ook gaan we vaak oefenspringen op NHC. Voor de Zitcompetitie hebben wij speciale zitcursussen. We bieden verschillende pakketten aan maar we doen voornamelijk voor de ervaring en de lol mee. We vinden wel dat de competitie bij de Springcompetitie wat gelijkwaardiger zou mogen door bijvoorbeeld de 80 centimeter te verlagen naar de 70 centimeter. Ik denk dat de competitie voor maneges met een gemiddeld manegepaard dan aantrekkelijker wordt. Mijn gevoel is dat meer maneges dan mee zouden doen.”

“Doordat zij samen op wedstrijden de manege vertegenwoordigen, voelen zij zich verantwoordelijk voor het bedrijf.”

Eva Sonnen (De Amsterdamse Manege): “Carrouselrijden is niet alleen goed en leuk voor de ruiters het levert ook veel voordelen op voor je manegebedrijf. Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen de paardensport. Dit zorgt voor een hele andere dynamiek binnen je bedrijf. Vaak zijn deze ruiters meer betrokken bij de manege en elkaar. Dit geeft een goede klantenbinding. Doordat zij samen op wedstrijden de manege vertegenwoordigen, voelen zij zich vaak meer verantwoordelijk voor het bedrijf. Het biedt ruiters meer doel in de lessen. Voor veel mensen is het prettig om ergens naartoe te werken. Zeker de basis manegeruiter welke op sommige momenten in zijn rij carrière moeite heeft om verder te komen in zijn ontwikkeling, is dit een leuke invulling van de les. Daarbij heeft de discipline van een teamsport een goed effect op de meeste ruiters. Hierdoor kunnen zij opeens dingen in een carrouselteam welke zij individueel nog niet kunnen. Je leert om je heen te kijken, en meerdere handelingen te automatiseren. Wil het team beter worden zal de individuele ruiter ook beter moeten worden. Wat vaak betekent dat ruiters meer gaan lessen, dit kunnen wij als ondernemers natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Sowieso is carrouselrijden qua groepsgrootte financieel niet slecht voor de ondernemer. Ik heb op ons bedrijf geen andere lessen waar ik zonder protest 12 of 16 ruiters kwijt kan. De discipline van een team is niet alleen goed voor de ruiter, deze is ook goed voor de paarden. Ik merk dat er door het carrouselrijden minder onrust is in de kudde. Zij kunnen goed naast elkaar lopen en accepteren het ook als er een buurman naast hen loopt welke zij eigenlijk liever mijden. Ik ben er door jarenlange ervaring van overtuigd geraakt dat je ieder paard kan leren om in een carrouselteam mee te lopen zolang je de stapjes maar heel klein maakt in het aanleerproces. De wedstrijden zijn de kers op de taart. Ik zie het echt als een uithangbord van onze manege.“

“Wij doen mee omdat wij het belangrijk vinden voor het welzijn van onze paarden dat onze ruiters goed leren zitten.”

Natasja van der Velden (Manege Satana): “Wij doen al sinds 2008 mee aan de Zitcompetite. Wij doen jaarlijks mee met de Zitcompetitie, omdat wij het belangrijk vinden voor het welzijn van onze paarden dat onze ruiters goed leren zitten. We hebben afgelopen jaar veel podiumplaatsen behaald. Dit is voor je bedrijf een visitekaartje, omdat je in de media komt en door de wandelgangen wordt er besproken dat jouw ruiters goed presteren. We bereiden onze ruiters goed voor door houding- en zitoefeningen in de lessen toe te passen. Daarnaast organiseren wij drie speciale selectiedagen. Ze moeten bij ons minstens twee selecties hebben gereden om door te kunnen stromen naar de regiofinales. De ruiters moeten ook elke selectie op een ander paard rijden, ook als je met je lease- of eigen paard mee wil doen. Als je door bent naar de regiofinale krijg je van ons gratis een privéles met de drie ruiters die geselecteerd zijn, zodat wij ze goed kunnen voorbereiden.”

Competitie-Tour door Nederland

Ben je al bekend met deze competities speciaal voor manegeruiters? Misschien doet jouw bedrijf al jaren mee of heb je eerder eens mee gedaan? Maar het kan ook zijn dat je de competities nog niet kent en nog nooit hebt meegedaan. Om meer te vertellen over de competities en elkaar hierover te inspireren organiseren FNRS en KNHS de Competitie-Tour op vier locaties door heel Nederland.

Aanmelden competitie-tour