Nieuws

Huren van hippische accommodaties

Er is veel vraag naar het huren van hippische accommodaties, maar er is weinig aanbod. Dat is mede vanwege het complexe karakter van verhuur. In dit artikel geeft makelaar Carmen Boertjes van FNRS-partner Boertjes Makelaardij tips aan accommodatie-eigenaren en toekomstige huurders.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
29 december 2022 | 3 minuten lezen

Ook Carmen Boertjes van Boertjes Makelaardij & Hypotheken ziet dat er weinig huurobjecten op de markt komen. “Veel eigenaren exploiteren liever hun eigen bedrijf op de locatie die ze in eigendom hebben. Wanneer de locatie groter is dan ze zelf nodig hebben voor hun bedrijf, zie je wel dat ze een gedeelte van het bedrijf verhuren. Dit is dan vaak een deel van de stallen aan één ruiter of amazone. Maar hele hippische bedrijven in de verhuur kom je weinig tegen en dat heeft zo zijn redenen.”

Risico op ondermijning

De voornaamste reden hiervoor is volgens Carmen dat deze bedrijven zich vaak in het buitengebied bevinden. “Waar dus weinig tot geen toezicht op is, helemaal als de eigenaar van het perceel hier niet woont. En zelfs dan is er vaak niet voldoende zicht op alles wat er gebeurt en ontstaat het risico op ondermijning. In het buitengebied blijven activiteiten vaak goed afgeschermd en dat heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat paardenbedrijven of schuren op het platteland worden gebruikt voor het produceren van drugs. Zeer regelmatig wordt er een drugslab opgerold en ik ken zelfs gevallen waarvan de eigenaar op het bedrijf woonde en niks doorhad. Je moet er dus voor zorgen dat je als eigenaar van de locatie ook op het bedrijf zelf binnen blijft komen, je blijft immers aansprakelijk.”

Poortwachters

Carmen heeft echter wel tips om het risico op deze aansprakelijkheid in te perken. “Dat kan je onder andere doen door op voorhand streng te selecteren met wie je in zee gaat. Meestal krijg je kwaadwillende huurders niet zomaar op de stoep als je werkt met een professionele makelaar als tussenpersoon. Wanneer wij als makelaar een accommodatie verhuren hebben we een strenge selectie vooraf. We vragen al veel informatie over de persoon, zijn/haar bedrijf en financiële gegevens. Dat wordt getoetst op juistheid van de informatie. Hierdoor werp je een drempel op voor partijen die verkeerde plannen hebben.”

Risico’s hippische accommodatie verhuren

Carmen legt verder uit dat verhuren altijd gepaard gaat met een bepaald risico. “Je hebt altijd de kans dat huurders stoppen met betalen of de locatie niet goed onderhouden. En zelfs met een goed contract, hebben huurders veel bescherming vanuit de wet. Dat zijn voor veel eigenaren de hoofdredenen om niet te verhuren. Als zij dan stoppen met het bedrijf, dan wordt de accommodatie liever verkocht om daarmee ook geld vrij te maken voor de aankoop van een nieuwe plek. Toch kan het verhuren van een gedeelte van je bedrijf wel heel aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld aan buitenlandse ruiters die zich tijdelijk willen vestigen of de middelen nog niet hebben om iets te kopen.”

De juiste contracten

Wanneer je als eigenaar besluit om te verhuren is het, volgens Carmen, in ieder geval belangrijk om de juiste contracten op te laten stellen, zodat je juridisch gezien minder risico loopt. “Niks op papier zetten is vragen om problemen. In een contract neem je zaken op over bijvoorbeeld het onderhoud. Wie voert dit uit en wie betaalt dit? Er moet zicht zijn op wat de werkzaamheden zijn en of de kandidaat over het geld beschikt om de huur te kunnen betalen. Bij een bestaande stal zijn er jaarcijfers beschikbaar om dit te kunnen beoordelen. Het is mijn advies om niet zomaar zelf met de verhuur aan de slag te gaan. Er komt echt wel meer bij kijken dan een paar afspraken op een A4’tje. In sommige gevallen wordt zelfs dat niet eens gedaan. Op goed vertrouwen is vaak geen basis voor succes. Als makelaar hebben we de beschikking over de juiste contracten, zodat we hierbij de juiste ondersteuning kunnen bieden.”

Tips voor huurders accommodatie

We hebben het nu voornamelijk over de verhurende partij gehad, maar zijn er ook tips voor ondernemers die iets willen huren? “In ieder geval het maken van een businessplan”, geeft Carmen aan. “Geef de verhuurder inzicht in jouw situatie. Dat geeft de eigenaar meer zekerheid dat de huur wordt opgebracht en er een rendabel bedrijf in komt. Daarnaast komt er weinig vrij op de markt voor de verhuur. Dus als je her en der navraag doet bij stallen in de buurt, heb je een grotere kans om toch een locatie te vinden. Sommige stallen willen niet het hele bedrijf verhuren en ook geen losse boxen aan particulieren, maar misschien wel een deel aan een professionele ruiter. Laat daarbij zien dat je een net bedrijf runt en de uitstraling van de accommodatie tegenover klanten belangrijk vindt. Dat geeft een verhuurder meer vertrouwen dat je de boel netjes houdt.”