Hogere rente door inflatie?
De prijzen stijgen; het stro is duurder, een zak biks is duurder, de energie is duurder en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is duidelijk; de hoge inflatie raakt ook hippische ondernemers. Naast de gestegen prijzen voor de dagelijkse dingen, is ook de rente flink aan het stijgen. Dit merken we niet dagelijks, maar het kan je ook als hippisch ondernemer ineens (negatief) verrassen.
René Veldman van de Rabobank Nederland legt de relatie uit tussen inflatie en rente en welke impact de stijging hiervan heeft op hippische ondernemingen.
Wat is de relatie tussen inflatie en de rente?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als taak de prijzen stabiel te houden en ervoor te zorgen dat de inflatie binnen de perken blijft. Als de prijzen in onze economie te hard stijgen, dus als de inflatie hoog is, dan helpen renteverhogingen om de inflatie terug te dringen. Mensen sparen dan liever dan dat ze het geld uitgeven. De ECB voert daarom op dit moment forse verhogingen door in de (korte) marktrente.
Veel hippische ondernemers zijn in het verleden een financiering aangegaan bij een bank om hun bedrijf op te bouwen, uit te breiden of te verduurzamen. Naast de kosten die daaraan verbonden zijn in de vorm van rente, zijn er ook afspraken gemaakt over aflossingen.
Variabel of vast rentetarief?
Bij het aangaan van de financiering wordt de mogelijkheid geboden om het rentepercentage voor een periode vast te zetten of te kiezen voor een variabele rente. Een vaste rente is fijn; want dan zijn de rentekosten te voorspellen. Maar wat nu als die periode op korte termijn gaat aflopen? Dan ontvang je een nieuw rentevoorstel van de bank. In dat nieuwe voorstel kan je kiezen voor een nieuwe vaste rente of een variabel tarief.
De hoogte van de rente die een bank aanbiedt is afhankelijk van een aantal factoren;
- Marktrente: Wat moet de bank aan rente betalen om geld op de markt te kunnen lenen?
- De rentevast periode. Hoe lang wil je dat de rente vaststaat? Hoe langer de rente vast moet staan, hoe hoger deze rente vaak is.
- Het risico dat een klant de financiering niet (volledig) kan terugbetalen; dit risico wordt mede bepaald door de hoogte van het eigen vermogen, de hoogte van de winst, de hoogte van de financieringen, de zekerheden die gevestigd zijn en de ruimte op de rekening. Het rekeninggebruik, zoals het gemiddelde saldo en/of overstanden op de rekening zijn ook bepalend.
- Wijzigingen in wet- en regelgeving die van invloed zijn op de operationele kosten en de buffer die banken aan moeten houden.
Voor meer info zie: Wat bepaalt de hoogte van jouw rente? - Rabobank
Hoge rentevoorstellen flinke impact op onderneming
Door de gestegen marktrentes en de hogere risico’s die (hippische) ondernemers lopen in de huidige markt zijn de rentevoorstellen vanuit de bank een stuk hoger dan voorheen. Dit kan flinke impact hebben op de winst die uiteindelijk behaald wordt door een onderneming. Het is daarom belangrijk dat hippische ondernemers zich bewust zijn van de rentesoort die zij hebben. Wanneer loopt een eventuele vaste periode af? En wat zijn de mogelijkheden in de exploitatie om een forse stijging in rente op te vangen?
Neem voor advies en meer informatie contact op met je contactpersoon bij de bank.