Nieuws

43% van de ondernemers werkt onder de kostprijs

Prijzen van goederen en diensten veranderen continu. Daarom is het belangrijk dat jij als hippisch ondernemer ieder jaar kritisch kijkt naar de effecten van deze schommelingen. Met de kostprijscalculatie van de FNRS wordt de kostprijs per paard, de opbrengsten en de beschikbare marge inzichtelijk gemaakt om een gezonde prijs te kunnen bepalen. Momenteel hebben 110 ondernemers een kostprijscalculatie gedaan. Van deze bedrijven vraagt 57% voldoende voor een pensionstalling om break-even te draaien. Dat betekent dat iets minder dan de helft onder de kostprijs werkt. We spraken drie ondernemers die samen met Patrick Marsman een kostprijscalculatie hebben uitgevoerd.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
29 november 2022 | 4 minuten lezen

 “Door op te schrijven hoeveel uur elke pony liep, bleek dat we ze niet optimaal inzette. We hebben nu vier pony’s verkocht.”

Caroline Gradussen (Manege op de Berg): “Ik wilde graag weten waar wij als bedrijf stonden, dus hebben we een maand geleden een kostprijscalculatie met Patrick gedaan. De prijzen stijgen en wij hebben nog nooit onze prijzen verhoogd richting onze klanten. Om dit goed te doen wilde we eerst weten wat onze kostprijs per box is. We zijn er achter gekomen dat we onder de kostprijs aan het werken zijn. Wij vinden dat wij de prijzen niet in één keer met een hoog bedrag kunnen verhogen, dus hebben we ervoor gekozen eerst break-even te gaan werken. Tegenwoordig zit er bijna geen verschil meer qua kosten tussen een pony- of paardenbox. Bij ons is dat verschil wel nog 30 euro. Dit verschil hebben we moeten bijwerken. Wij hebben een nieuwe prijslijst gemaakt voor onze klanten en deze in de kantine gehangen. Vaak gaat zoiets snel rond. Wat ik een onwijs goed inzicht van Patrick vond, is dat wij eigenlijk teveel paarden en pony’s hebben. Patrick gaf mij als tip om een maand lang elke dag op te schrijven hoeveel uur elk paard en pony liep. Hieruit is gebleken dat er pony’s bijliepen die maar 11 uur in de maand in de les liepen. Ik vind het welzijn van mijn paarden altijd het allerbelangrijkste, daarom lopen mijn paarden en pony’s niet meer dan twee uur per dag in een les. Ondanks dat zijn wij tot de conclusie gekomen dat het met minder pony’s alsnog haalbaar is. We hadden zestien pony’s en daarvan heb ik er vier van verkocht. Door de kostprijscalculatie weten we nu dat we geen schokkende kosten maken, maar wel dat we onder de kostprijs werken. Dit gaan we de komende tijd langzaam corrigeren om zo financieel gezond te blijven. 

“Als pensionstalhouder moet je niet de hobby van je klanten bekostigen”

Wendy Westra-Zwartjes (pensionstal Mariënwaerdt): “Ik ben bedrijfsleider van pensionstal Mariënwaerdt. We hebben 25 stallen. Het is de bedoeling dat ik Stal Mariënwaerdtop korte termijn ga overnemen. Daarom heb ik samen met Patrick een kostprijscalculatie gedaan om te kijken hoe we ervoor staan. Ik beheer wel de stal, maar had nog geen inzichten in de cijfers, dat doet de eigenaar. Ik was best geschrokken van de uitkomst van de kostprijscalculatie. Ik hoef niet perse salaris uit de pensionstal te ontvangen. Patrick zei heel terecht dat dit wel belangrijk is, want stel je breekt je been en je moet personeel aannemen dan is daar geen ruimte voor. Over dit soort dingen zou ik zelf niet nadenken. Om ervoor te zorgen dat ik break even kan draaien moeten we ongeveer met 100 euro per stal omhoog. Om mijn klanten niet te verrassen met een enorm stijgende stallingsprijs ben ik van plan te gaan verbouwen. Ik wil vrije uitloopstallen maken, zodat ik meer paarden kan huisvesten op hetzelfde oppervlak. Ik wil de groepsstallen op zand zetten zodat ik stro kan besparen. Als ik dit realiseer komen wij wel uit met de kosten. Ik moet nog wel iets omhoog, maar geen 100 euro meer. Patrick zei heel terecht tegen mij: “Stuur al je klanten weg, stort ze 50 euro op de rekening, je hebt minder werk en je staat er nog beter voor dan nu.” Patrick denkt ook echt mee met dingen waar ik zelf niet aan zal denken. Denk aan mijn eigen loon, het repareren van machines en voertuigen of pensioen. Ik vind het een super service van de FNRS.”

“Uit de kostprijscalculatie kwam dat wij ruim onder de kostprijs aan het werken zijn.”

Ineke Waalwijk - Van Doorn (De Karperhoeve): Wij hebben een manege en pensionstal en door de stijgende prijzen wilde we graag een kostprijscalculatie laten doen. We hebben contact opgenomen met de FNRS en Patrick is twee weken geleden langs geweest. Uit de kostprijscalculatie kwam dat wij ruim onder de kostprijs aan het werken zijn. Bij de stalling voor de paarden moest 70 euro bij en voor de pony’s 110 euro om break-even te draaien. Het verschil tussen de stallingsprijs voor pony’s en paarden is bij ons heel groot. Pony’s en paarden schelen tegenwoordig helemaal niet veel meer in kosten, waardoor de prijs voor de ponystallen ruim omhoog moet. Ik run de pensionstal samen met mijn dochter Inez. Ik heb ook na de kostprijscalculatie tegen haar gezegd dat ze na moet denken over wat zij in de toekomst wil. We hebben veel mogelijkheden om het roer om te gooien. We gaan hier binnenkort goed over nadenken, want we willen niet onder kostprijs blijven werken. Ik had zonder de kostprijscalculatie met Patrick niet zelf gedacht aan de kosten van ons weiland. We hebben 20 hectare weiland. Ik berekende altijd alleen de kosten van het land waar de paarden op staan, maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat het overige land ook onkosten met zich mee brengt. Als laatste waar ik ook niet aan zou denken zijn de verzekeringen van je machines en voertuigen. De  kostprijscalculatie heeft ons stof tot nadenken gegeven.”

Vraag gratis een kostprijscalculatie aan!

Ben jij benieuwd of je onder de kostprijs werkt? Of bent he nieuwsgierig naar wat de kostprijscalculatie voor jouw bedrijf kunt betekenen? Onze accountmanager Patrick Marsman helpt jou graag verder. Patrick Marsman: ”Een goede prijs bepalen en het betaalbaar houden voor je bestaande en nieuwe klanten is iets wat een uitdaging kan zijn. Je wilt de klanten behouden en iedereen de mogelijkheid geven tot het uitoefenen van hun lievelingssport. Aan de andere kant moeten de paarden eten en moet thuis ook de schoorsteen blijven roken. De balans tussen deze twee aspecten wordt steeds moeilijker door de oplopende kosten.”

Vul het formulier in op onze website en Patrick neemt zo spoedig mogelijk contact met jou op.