Trend: meer specialisatie op hippische bedrijven
Dat het uitdagende tijden zijn, hoeven we jou als ondernemer waarschijnlijk niet meer te vertellen. Met de stijgende kosten van de afgelopen tijd, staan veel hippische bedrijven onder druk. Het is een van de redenen dat steeds meer bedrijven zich specialiseren.
Accountmanager Patrick Marsman: “Hippische bedrijven worden steeds specialistischer. Van oudsher hebben veel manegebedrijven er een deel pensionstalling bij. Die combinatie is vaak zo gegroeid, ondernemers doen dat al jaren op die manier. Op dit moment zijn er steeds meer bedrijven die zich afvragen of die twee bedrijfsonderdelen wel een goede keuze zijn. Je ziet dat die groep zich richt op één bedrijfstype: óf alleen manege, óf alleen pension. Ik denk dat dat een goede ontwikkeling is, want het zorgt ervoor dat de ondernemer meer focus heeft. Je kunt je helemaal richten op het zo goed mogelijk neerzetten van één activiteit.”
Kostprijscalculaties
Welk bedrijfstype heeft de voorkeur, bij het specialiseren? Bij de FNRS signaleren we een lichte daling van het aantal manegebedrijven in het ledenbestand. Specialiseren bedrijven zich alleen nog in sport of pensionstalling en verdwijnen zo de maneges? “Dat denk ik niet,” zegt Patrick. “In de kostprijscalculatie zien we juist dat de marge op manege-activiteiten op dit moment meestal hoger is dan op pensionactiviteiten. De kosten van het runnen van een manege zijn natuurlijk hoog, maar als je een goede omzet per manegedier hebt en je bedrijf is gezond, is er echt een goede marge te draaien. Ik raad het ondernemers die zich afvragen waar ze goed aan doen, altijd aan om samen met mij of een collega de kostprijscalculatie in te vullen.”
Redenen voor daling
Accountmanager Swaen Brink: “De daling van het aantal manegebedrijven heeft diverse redenen. Veel manege-eigenaren zijn op leeftijd en hebben geen opvolging. Voor de jongere generatie is het lastiger om de financiën voor elkaar te krijgen, ze worstelen met stikstof- en welzijnseisen of ze zitten vlakbij stedelijk gebied en kunnen daardoor niet uitbreiden. Of ze halen gewoon meer plezier uit de sport en pensionstalling en stoppen daarom met de manege. Dat is jammer. Ik hoop dat er nog genoeg bedrijven overblijven om de jeugd op een veilige en verantwoorde manier te leren rijden.”
Volledig toegelegd op manegelessen
Een bedrijf dat zich mede door de kostprijscalculatie volledig toelegde op de manegelessen is Manege Belckmeer in het Noord-Hollandse Sint Maarten. Zij zijn dit jaar gestopt met alle pensionactiviteiten en richten zich nu volledig op manegelessen. Eigenaren Rob en Tabitha Koning: “We haalden weinig plezier meer uit de pensionstalling op ons bedrijf. Klanten worden steeds kritischer en dat deed niet veel goeds voor de sfeer op ons bedrijf. Toen we de kostprijsberekening invulden, kwamen we erachter dat de manege bovendien rendabeler was dan de pensionstal. Daar moest eigenlijk geld bij. Dus toen hebben we de keuze gemaakt om te stoppen met pension en die stallen te vullen met manegepaarden. Dat vullen we aan met een deel aangepaste sport. We zijn nog elke dag blij met die keuze: het geeft ons veel meer rust.”
Meer bedrijven die specialiseerden
In de loop der jaren hebben we diverse verhalen verzameld van bedrijven die zich volledig toelegden op één specialisatie. Zoals Stal Paardenvreugd, die zich van manege, pensionstal, opfok, fokken, keuringsklaar maken en handel, specialiseerde in opfok met een klein deel pension. En HC Velsen, dat in 2019 na ruim 30 jaar stopte met de manegeactiviteiten en verderging als pension-, trainings- en handelsstal.
KostprijscalculatieBen je als ondernemer op de hoogte van de kostprijs van de activiteiten op je bedrijf? Wat kost nu daadwerkelijk een pensionpaard per box per maand? En wat zijn mijn kosten en opbrengsten van een manegepaard of -pony? Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben zodat je weet wat de marge is. Zo kun je een gezonde prijs bepalen voor het aangeboden product of de aangeboden dienst. De FNRS heeft een kostprijscalculatie ontwikkeld waarmee je de kostprijs per paard, de opbrengsten en de beschikbare marge inzichtelijk krijgt om een gezonde prijs te kunnen bepalen. Deze kostprijscalculatie vul je samen met een van onze accountmanagers in. Zo kunnen we goed helpen om de huidige situatie in kaart brengen. Er zijn momenteel vier kostprijscalculaties beschikbaar: Meer informatie over de kostprijscalculatie vind je hier. |