Nieuws

Duidelijkheid tegemoetkoming energiekosten bedrijven nodig

Dinsdag 4 oktober werd bekend gemaakt dat ook ondernemers een tegemoetkoming krijgen voor hun hoge energiekosten: de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). De TEK gaat gelden voor energie-intensieve mkb-bedrijven. De precieze uitwerking voor ondernemers is nog niet duidelijk, en dat leidt tot onzekerheid.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 oktober 2022 | 2 minuten lezen

“We willen graag duidelijkheid voor ondernemers in de sport,” zegt Haike Blaauw, voorzitter van het Platform Ondernemende Sportaanbieders en directeur van de FNRS. “Dus heel concreet maken: over welke bedrijven hebben we het, wanneer is een bedrijf ‘energie-intensief’, over welk percentage van energieverbruik gaat het, en hoe hoog is de compensatie?" Dat is nu nog niet bekend.

Wel is al bekend dat de mkb-regeling tijdelijk zal zijn. Daarnaast geldt de tegemoetkoming alleen voor het mkb. Gezien de diversiteit is het lastig om een gemiddeld energieverbruik vast te stellen en kan er sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun.

Wat weten we wel over de mkb-regeling?

Voor mkb-bedrijven die relatief veel energie gebruiken komt er ook een regeling. Deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling wordt naar verwachting pas op 1 april opengesteld, maar geldt dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november. Eerder was niet haalbaar, zegt het kabinet. Voor bedrijven met acute geldproblemen wordt ook nog iets bedacht.

Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden. De regeling wordt berekend met een nog te bepalen formule. Het gaat om een percentage van de prijsstijging van energie, vermenigvuldigd met een maximumhoeveelheid energieverbruik die per onderneming wordt vastgesteld. Daarboven geldt weer de hogere marktprijs.

Bron: NOS.nl

Regeling met terugwerkende kracht

De precieze uitwerking is cruciaal, want ondernemers in de sport weten nu niet of en voor welk deel van hun energiekosten ze gecompenseerd zullen worden. Naast de onduidelijkheid zijn er meer bezwaren. “Het is vreemd dat deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling naar verwachting pas op 1 april wordt opengesteld, maar dan geldt wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november geldt.” Blaauw: “De energieprijzen zijn nu al tijden hoog, niet alle ondernemers kunnen de hoge energielasten zoveel maanden voorschieten.”

Het kabinet probeert vanaf november al maatregelen te hebben voor ondernemers die de winter niet dreigen door te komen, maar daar is verder nog niets over duidelijk.

Zorgen over voortbestaan hippische bedrijven

Ook de hippische sector wordt geconfronteerd met sterk stijgende energiekosten. Deze prijsstijgingen komen bovenop de stijging van onder andere verzekeringspremies, paardenvoer en brandstof. Aangezien het niet te verwachten valt dat energielasten op korte termijn zullen dalen naar acceptabele niveaus vraagt de FNRS snel duidelijkheid van de Rijksoverheid over de tegemoetkoming voor de hoge energiekosten en of hippische bedrijven ook aanspraak kunnen maken op deze tegemoetkoming.

Hoge energielasten te lijf zonder grote investeringen

Naast de energietoeslag kan je als ondernemer ook kijken naar manieren om energie te besparen. Voor zonnepanelen of andere duurzame oplossingen zijn wellicht grote investeringen nodig, maar er zijn ook ‘quick wins’ om je energieverbruik direct omlaag te brengen. Begin bij het begin en maak de eerste stap in meer grip op je energiekosten. Klik hier voor praktische tips om het energieverbruik op jouw sportaccommodatie te verlagen.