Nieuws

Stal Zevenmorgen ontvangt certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij

FNRS-lid Stal Zevenmorgen in Baak is het eerste hippische bedrijf dat het certificaat voor de Maatlat Duurzame Veehouderij van Stichting Mileukeur in ontvangst mocht nemen. Eigenaren André en Isabel Hupkes zijn momenteel druk bezig met de bouw van hun nieuwe pensionstal, die aan alle duurzaamheids- en milieu-eisen van het certificaat voldoet.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
20 september 2022 | 2 minuten lezen

Sinds januari 2022 kunnen ondernemers voor de bouw en verbouw van een accommodatie gebruikmaken van fiscaal voordeel, door te werken volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij voor paardenstallen. Dit instrument toetst de plannen aan de hand van criteria op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en milieubelasting. De accommodatie stelt onder andere eisen aan het formaat van de stallen, de grootte van de uitlopen en het onderlinge contact tussen de dieren. Wie voldoet aan de eisen, kan gebruikmaken van de regelingen MIA en Vamil.

Kansen voor nieuw te bouwen stallen

Omdat de Maatlat strenge eisen stelt aan de maatvoering binnen een organisatie, is het verstandig om hier tijdens de bouw al rekening mee te houden. Dat bood kansen voor de familie Hupkes, die in 2020 hun melkveebedrijf verkochten en 15 kilometer verderop een oude manege kochten. Het bedrijf was toe aan een grondige renovatie. De oude stallen zijn inmiddels afgebroken en de familie bouwt 11 pensionstallen en 4 stallen voor eigen gebruik, die voldoen aan de eisen.

Aanpassingen in het ontwerp

André vertelt wat ze in het ontwerp hebben aangepast om aan de MDV te voldoen: “In eerste instantie keek ik vooral naar het vervangen van het dak van de stal, maar vanwege de MDV-eisen hebben we ervoor gekozen om de stal te verbreden en bredere deuren toe te passen. Ook wordt een aparte hooiopslag en overdekte mestopslag gerealiseerd. In de uitlopen doen we meer met de inrichting, zo komt er een waterpoel die uiteindelijk ook gebruik gaat worden als extra regenwateropvang.”

Creatieve oplossingen vinden

Niet alle standaardoplossingen voldoen aan het certificaat: zo blijkt het lastig om staldeuren te vinden die breed genoeg zijn en voldoen ook standaard slowfeeders niet aan de MDV-eisen. André: “Het vraagt dus soms wel wat creativiteit en geduld. We gaan de deuren nu op maat laten maken en voor de slowfeeder moeten we nog een oplossing verzinnen.”

Subsidie-expert 

Hoewel de familie Hupkes al de nodige ervaring had met de Maatlat Veehouderij voor melkveestallen, hebben ze een expert in de arm genomen om dit project te begeleiden. Subsidieadviesbureau Subvention onderzoekt hoe alle werkzaamheden het beste opgevoerd kunnen worden voor de MIA\Vamil-regeling. André: “Ik kan dat andere hippische ondernemers ook aanraden, om samen te werken met een expert op het gebied van subsidies. Er is veel waar je aan moet denken en zij weten precies waar je aan moet voldoen.”

Eind dit jaar operabel

Ondertussen bouwen André, zijn gezin en team gestaag verder. In december moet de stal af zijn, komend voorjaar staat het buitengedeelte op de planning. De familie heeft daarnaast ook nog plannen voor een schuur met zonnepanelen, een laadpaal voor elektrische auto’s en een regenwateropvang. 

Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat eerder verscheen op de website van de Maatlat Duurzame Veehouderij.