Neem de juiste stappen bij uitbraak droes of rhinopneunomie
Een uitbraak van een besmettelijke ziekte zorgt voor onzekere situaties en veel paniek bij paardenhouders. Niet geheel onterecht, want een besmetting kan vervelende gevolgen hebben. Droes en rhinopneunomie behoeven verschillende preventiemaatregelen en bestrijdingen. Wat is het verschil tussen deze twee ziektes? En nog belangrijker: hoe pak je dit aan en hoe communiceer je duidelijk naar de buitenwereld over een uitbraak? Voor zowel droes als rhinopneunomie heeft de FNRS verschillende documenten beschikbaar gesteld om jou als ondernemer te ondersteunen bij een uitbraak.
Wat is droes
Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony’s van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen jonge paarden, paarden die in grote aantallen worden gehouden en paarden die veel met andere paarden in aanraking komen op concoursen en wedstrijden. Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal zijn en is moeilijk te behandelen. Binnen een stal of erf kan droes zich snel verspreiden door direct contact tussen paarden of door indirect contact, bijvoorbeeld door gezamenlijke drink- en voederbakken of via de mens. Wil je meer informatie over droes en wat de symptomen zijn? Lees dan verder op onze site.
Wat is rhinopneunomie
Rhinopneumonie is een virusziekte, veroorzaakt door een herpesvirus, die zich in het paard op verschillende manieren kan manifesteren. De griepachtige vorm ziet men regelmatig bij jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts, neusuitvloeiing, hoesten en soms dikke benen. De abortusvorm komt regelmatig voor en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens. De neurologische vorm komt minder vaak voor en veroorzaakt verschijnselen zoals een slappe staart en ataxie. Soms kunnen ernstige verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar ook de voorbenen kunnen meedoen aan het ziektebeeld. Paarden kunnen ook drager zijn van het virus en zo een uitbraak veroorzaken. Wil je meer informatie over rhinopneumonie?Lees dan verder op onze site.
De juiste stappen
Voor zowel droes als rhinopneunomie heeft de FNRS een stappenplan voor zowel droes als rhinopneunomie beschikbaar gesteld om jou als ondernemer te ondersteunen bij een uitbraak. Hierin staat stapsgewijs van begin tot eind waar jij als ondernemer aan moet denken. Van het informeren van klanten tot het inschakelen van een dierenarts en het schoonmaken van de stallen.
Naast het stappenplan heeft de FNRS een werkdocument ontwikkeld die gebruikt kan worden bij een uitbraak van droes of rhinopneunomie. Hierin kan bijvoorbeeld de temperatuur van de paarden bijgehouden worden, de verschijnselen/symptomen en de indeling van de groepen (bij besmetting). Naar dit document wordt ook verwezen in het stappenplan, zodat jij als ondernemer weet wanneer je dit in kunt zetten.
Als laatste is het belangrijk om je klanten te informeren. Voor de klanten is er een informatiebrief en een social media post met afbeelding en voorbeeld tekst gemaakt die de ondernemer zelf aan kan passen, versturen en/of posten om klanten op de hoogte te stellen van de situatie.
Preventietips droes en rhinopneunomie
Het vaccineren van paarden tegen ziektes is verstandig. FNRS heeft het enten tegen influenza en tetanus daarom ook opgenomen als minimale basiseis in het kwaliteitsbeleid. Aanvullend kan je je paarden ook vaccineren tegen droes en rhinopneunomie. Wanneer je jouw paarden in een stal of groep elk jaar hiertegen inent, houd je de groeps-immuniteit van de kudde hoog. Vaccineren voorkomt niet dat jouw paarden droes of rhinopneunomie kunnen krijgen. Het zorgt er wel voor dat jouw paarden minder erg ziek worden.
De FNRS heeft een poster ontworpen voor zowel droes als rhinopneunomie die jij op jouw stal kan ophangen voor preventie maar ook als er een uitbraak is. Deze posters informeren jouw bezoekers hoe ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van de paarden, door tips te geven waarmee verdere besmetting voorkomen kan worden.