Column Swaen Brink: “Opleidingen en praktijkervaringen essentieel voor goed personeel”
Door mijn werk als accountmanager voor de FNRS kom ik regelmatig op bezoek bij ondernemers. We bespreken dan veel zaken, waarvan ook personeelszaken een vaak terugkerend item is. Momenteel is het ontzettend lastig personeel te vinden en dan vooral personeel wat ook nog kwalitatief goed en ervaren is. Dit is voor de hippische sector altijd wel een uitdaging geweest, dit kan ik mij nog goed herinneren van de tijd dat ik zelf een hippische onderneming leiden. Echter momenteel is het stukje goed opgeleid personeel vinden echt wel een uitdaging.
Hand in eigen boezem
Vaak leggen ondernemers de schuld bij de opleidingen en de werkhouding van de potentiële medewerkers zelf. Ik denk dat we de hand tegelijkertijd ook in eigen boezem kunnen steken, want nemen wij wel de tijd om aanstaande medewerkers goed op te leiden? Doen wij wel voldoende om hen leren hoe het paardenvak in elkaar zit en nemen wij de tijd om dingen uit te leggen? Of hebben we het zelf te druk met onze eigen verantwoordelijkheden waardoor we onbewust de medewerkers te veel aan hun lot overlaten en voor het gemak alleen de simpele taken laten uitvoeren?
Praktijkervaring van essentieel belang
Personeelstekort in de sector kan ook te wijten zijn aan een tekort aan praktijkervaring. Studenten doen er goed aan bij verschillende bedrijven een kijkje te nemen. Op die manier doen ze de ervaring op die voor de hippische ondernemingen zo belangrijk is. Dikwijls is men opgeleid voor de sport, maar in de praktijk worden er heel andere dingen van hen gevraagd en zijn hun werkzaamheden anders dan verwacht. Het is dus van groot belang dat er een goed aansluiting is naar wat de branche nodig en te bieden heeft. Persoonlijk zou ik pleiten voor een goede hippische BBL-opleiding met inclusief het kunnen behalen van een instructeursdiploma.
Goede arbeidsomstandigheden als basis
Tevens is het salaris binnen onze sector in mijn ogen een punt van aandacht. Veel bedrijven betalen niet meer dan het minimumloon en een cao in de hippische wereld kent men niet. Veel mensen die werkzaam zijn in de paardensector moeten daardoor bijvoorbeeld zelf voor hun pensioen zorgen Daarnaast onderschat men vaak het werken in de sector. Het is vaak onregelmatig werk. Het zijn geen dagen van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. En het zijn ook geen vijf dagen in een week, maar zeven. Op avond zijn er vaak lessen en in de weekenden zijn er activiteiten en wedstrijden. Mijn advies aan scholen is dan ook: stuur leerlingen vaker op stage. Zorg dat ze inzicht krijgen in de praktijk, want dan ondervinden ze hoe het echt is. De voorzieningen voor werknemers zijn uiteraard per bedrijf verschillend. Het is bij de ene werkgever beter geregeld dan bij de ander. Maar ook hierbij denk ik dat we nog grote stappen kunnen maken als hippische ondernemers.
Investeer in doorgroeimogelijkheden
We moeten het weer aantrekkelijk maken om in onze sector aan het werk te gaan en zorgen dat we het goed geregeld hebben voor de werknemers en zorgen dat we ze voldoende doorgroeimogelijkheden aanbieden. Het aanbieden van doorgroeimogelijkheden door middel van opleidingen gaat veel verder dan het volgen van een instructeursopleiding. Dit is uiteraard een mooie grote stap voor veel medewerkers en bedrijven, maar er zijn nog veel meer cursussen en opleidingen waar je als werkgever aan kunt denken om je personeel zich verder te laten ontwikkelen.