Nieuws

Scheefheid ruiter veroorzaakt blessures paard

Als hippisch ondernemer of paardeneigenaar willen we onze paarden zo lang mogelijk gezond en fit houden. Dit vraagt behoorlijk wat tijd en inspanning en hoe goed we het ook proberen te doen, regelmatig gaat het toch mis en loopt een paard een blessure op waardoor het lange tijd stil komt te staan. Dit kan een ongeluk(je) zijn, maar ook gevolg zijn van langdurige eenzijdige belasting, niet zo zeer omdat het paard alleen maar rondjes in dezelfde richting heeft gelopen of zich verstapt heeft, maar omdat een of meerdere ruiters het paard gedurende lange tijd ongelijk hebben belast in de rug, met als gevolg bijvoorbeeld een peesblessure. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
6 juni 2022 | 3 minuten lezen

Blessures als gevolg van scheefheden

Tussen een paard en de ruiter vindt continu wisselwerking plaats in de vorm van hulpen, maar ook in gewichtsverdeling en lichaamshouding. De ruiter probeert het paard te sturen door subtiele hand- en beenhulpen te geven en het gewicht vanuit het bekken zodanig te verplaatsen dat het paard bijvoorbeeld overgaat tot tempowisselingen of een andere richting van bewegen. Om optimaal te kunnen functioneren, communiceren en samenwerken als communicatie is het zaak dat zowel paard als ruiter zo gelijkmatig mogelijk kunnen bewegen. Dit houdt in dat beide zijden en diagonalen van paard en ruiter even sterk en soepel zijn, zodat oefeningen beide kanten op even soepel gaan en netjes kunnen worden uitgevoerd. Dat klinkt logisch, maar is helemaal niet voor de hand liggend, zoals blijkt uit de praktijk. Rugproblemen en peesblessures zijn veelvoorkomend onder gereden paarden en ook slijtage in de wervelkolom en hals steken op de lange termijn regelmatig de kop op. Ook onder ruiters ontstaan nog regelmatig blessures als gevolg van scheefheden bij hun zelf of bij het paard. We proberen dit zo goed mogelijk aan te pakken door het paard op beide zijden te trainen en bijvoorbeeld fysio of osteopaat in te schakelen om de spieren los te houden. Dit alles om het paard zo lang mogelijk blessurevrij te houden. Een essentiële pijler mist echter in dit beleid, en dat is de rechtheid en fysiek bewustzijn/controle van de ruiter! 

Zoals gezegd beïnvloeden paard en ruiter elkaar continu, zowel in positieve als negatieve zin. Hoe die scheefheden van paard of ruiter effect kunnen hebben op de ander lees je hier in dit artikel van FNRS-partner One Switch, geschreven door Dierfysio Els Smet.

Gericht trainen om zit ruiter te verbeteren

Om het effect van scheefheden bij de ruiter en een overmatige kanteling in het bekken (spreidzit of stoelzit) zo veel mogelijk te minimaliseren, is gerichte training om lichaamsbewustzijn, coördinatie en mobiliteit van de ruiter te verbeteren een essentiële factor. Dit kan al op een hele toegankelijke manier worden geïmplementeerd in de routine van de ruiter. Een ruiter hoeft echt niet 3 keer per week een uur in de sportschool te staan. Een aantal keren (2-3 keer) per week 20-30 minuten trainen en 3-4 keer per week werken aan flexibiliteit maken al een groot verschil! Dit kan zelfstandig thuis, maar ook in groepsverband op stal, dat is ook nog eens goed voor de teambuilding en het sociale contact onderling. One Switch leidt mensen op die ruiters hierin kunnen begeleiden, want ruiters hebben baat bij een specifieke benadering en oog voor detail is extra belangrijk. De Ruitervitaal Coaches die worden opgeleid bij One Switch zijn hierin geschoold en kunnen ruiters analyseren op compensaties en dit vervolgens vertalen naar praktische tips en training. Ook kunnen zij onderscheid maken tussen verschillende niveaus, disciplines en stemmen ze de training ook af wanneer iemand kampt met blessures of klachten. 

Twee mensen opleiden tot Ruitervitaal Coach met 50% korting

Waarom is dit nou interessant voor een hippisch ondernemer? One Switch zet de voordelen op een rij: 

  • Minder risico op blessures bij de paarden als gevolg van scheefheid en gebrek aan souplesse van de ruiter
  • Sociale activiteiten en extra specialistische diensten kunnen aanbieden op stal
  • Multidisciplinaire hulp voor ruiters, zowel in de vorm van instructeurs als gespecialiseerde trainers (een instructeur die ook Ruitervitaal Coach is kan natuurlijk op beide punten van betekenis zijn!) 
  • Positief imago als het gaat om paardenwelzijn, door bewustere en fittere ruiters toe te laten op de paardenrug 
  • Kennis en kunde binnen het bedrijf, zodat ook mensen met klachten of rijgerichte fysieke problemen bij een specialist terecht kunnen

Enthousiast geworden naar aanleiding van bovenstaande genoemde voordelen? One Switch heeft nu een hele mooie actie voor ondernemers die een medewerker wil laten opleiden tot een Ruitervitaal Coach (of natuurlijk zelf de opleiding willen doen). Zij bieden namelijk nu de mogelijkheid aan om met twee mensen deel te nemen aan de opleiding (online of klassikaal) voor de prijs van één student. Dat komt dus neer op 50% korting! Ben je of ken je iemand die hiervoor geschikt zou zijn? Maak dan nu gebruik van deze mooie kans! Meer informatie over de actievoorwaarden en Ruitervitaal Coach opleiding vindt je op de website van One Switch. 

Direct naar actie One Switch