Nieuws

Paard in vrijloopstallen hoger belast

Paarden worden steeds vaker gehouden in groepshuisvestingen zoals een vrijloopstal, paddock paradise of HIT-actief stal. Het huisvesten van paarden in dergelijke systemen biedt veel voordelen voor het welzijn van het paard: vrije beweging, contact met soortgenoten en het kunnen uiten van natuurlijk gedrag. Fiscaal wordt deze wijze van huisvesten belast met het standaard 21% btw-tarief.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
30 mei 2022 | 2 minuten lezen

Diervriendelijk huisvesten niet afstraffen

“Deze regeling is lastig uit te leggen omdat we hiermee paardenwelzijn straffen in plaats van belonen” ”, vindt Haike Blaauw, directeur van de FNRS.  De Belastingdienst zou bij groepshuisvesting op zijn minst hetzelfde btw-tarief als bij individuele huisvesting kunnen toepassen . Voor jonge paarden die op eenzelfde manier gehouden worden geldt dit overigens weer niet.”

Jason Vollering, senior btw-specialist bij FNRS-partner ABAB Accountants en Adviseurs legt uit hoe dat zit: “Bij de verhuur van een vaste paardenbox voor pensionstalling wordt uitgegaan van de verhuur van een vaste afgesloten plek waar het paard gestald wordt. De vergoeding hiervoor is  btw-vrijgesteld. Het gelegenheid geven tot sportbeoefening is 9% btw-belast. Voor overige activiteiten, zoals het trainen, voeren, toezicht houden moet 21% btw worden gefactureerd.  Pensionstallen kunnen ook gebruik maken van bepaalde verdeelsleutels goedgekeurd door  Belastingdienst. Denk hierbij aan pensionstalling met een buiten- en binnenrijbaan met de verdeelsleutel: een derde voor stalling (vrijgesteld), een derde voor sport (9%) en een derde voor overige activiteiten (21%).” Deze verdeling heeft ook gevolgen voor de berekening van de btw-aftrek op kosten. Soms het voor maximalisatie van de btw-aftrek op kosten slimmer om deze ‘eenvoudige’ verdeelsleutels  niet te gebruiken en hiervoor gericht advies in te winnen.

“Voor het welzijn van de paarden worden paarden steeds vaker gehuisvest in een groepshuisvesting. Zij hebben dan geen vaste box meer. De btw-vrijstelling voor de ‘vaste’ stalling geldt dan niet meer. Pensionstallen met een groepshuisvesting moeten dus rekeningen met een derde van de vergoeding tegen 9 procent voor de gelegenheid tot beoefenen van sport en twee derde (groepshuisvesting en overige activiteiten) tegen 21 procent.”

Hij vult aan: “Voor het huisvesten van jonge paarden van derden voor de opfok (d.w.z. het jonge paard groeit op tot jong volwassen paard, wordt verzorgd en groeit op in groepsverband en wordt sociaal en handelbaar gemaakt ) en in de africhtingsfase (in de basis zes maanden) in een groepshuisvesting geldt wel het verlaagde btw-tarief van 9%. De opfokfase eindigt als een startpas wordt aangevraagd of als het paard ouder dan vijf jaar wordt.”

Groepshuisvesting vrijstellen van btw

Haike: “Het zou voor de hand liggen wanneer ook pensionstalling in groepshuisvesting vrijgesteld wordt van btw, net zoals huisvesten in vaste boxen. Vanuit de werkgroep btw van de Sectorraad Paarden (SRP) en mijn rol in de VAT-commissie van The European Horse Network (EHN) werken wij eraan om dit gelijk te trekken voor de hele sector.”

Overzicht van btw-tarieven hippische sector

Meer weten over de verschillende btw-tarieven die van toepassing zijn in de hippische sector? Bekijk dan het overzicht via onderstaande link.

Btw-tarieven hippische sector

Neem voor meer informatie over btw-tarieven voor hippische ondernemers? Neem dan contact op met Jason Vollering, senior btw-specialist via jason.vollering@abab.nl of 06 30 39 27 82.