Nette faciliteiten belangrijker dan luxe
Wanneer er gekeken wordt naar de faciliteiten op een hippisch bedrijf is het belangrijk dat het welzijn en de veiligheid van de paarden altijd voorop staat. Tijdens het keuren voor het FNRS-kwaliteitsbeleid bij hippische bedrijven is de staat van de aanwezige faciliteiten veel belangrijker geworden dan het aantal of de luxe faciliteiten. Hierdoor is het nu voor kleinere bedrijven met minder luxe faciliteiten ook mogelijk een hogere beoordeling te verdienen. Wel worden luxe faciliteiten beoordeeld, maar het welzijn blijft altijd leidend. De focus van het vorig jaar vernieuwde kwaliteitsbeleid is verschoven naar paardenwelzijn. Bedrijven die voldoen aan de gestelde eisen hebben de kwaliteit, veiligheid en welzijn op een goede manier geregeld op hun bedrijf en dat is wat de FNRS wil nastreven.
Doorlopend lichten we verschillende items van het nieuwe kwaliteitsbeleid uit om ondernemers te helpen hun bedrijf op de juiste manier te runnen. In dit vierde item bespreken we de faciliteiten. De meeste onderwerpen worden meegeteld voor de sterren. Enkele punten zijn een basiseis voor het lidmaatschap van de FNRS. We splitsen de faciliteiten uit in de drie belangrijke waardes waar de FNRS voor staat; kwaliteit, veiligheid en welzijn.
Kwaliteit
De FNRS staat voor kwaliteit. Op ieder vlak van jouw bedrijf: van de stallen tot de weide en van de trainingsfaciliteiten tot de bedrijfsvoering. De faciliteiten hoeven niet chic of duur te zijn, maar we vinden het wel belangrijk dat het schoon, netjes en comfortabel is, dat de veiligheid en het dierenwelzijn bovenaan staan. Om de kwaliteit van de faciliteiten te waarborgen is het van cruciaal belang dat stalgangen en binnenrijbanen stof en spinnenweb vrij zijn. Hygiëne is voor de kwaliteit een belangrijk punt. Er is geen tocht, schimmel of condens aanwezig. Een schoon stalklimaat van een paard heeft veel invloed op verschillende factoren, zoals de gezondheid, vruchtbaarheid en gedrag van een paard.
Naast welzijn is het voor de veiligheid ook belangrijk dat je bedrijf schoon, netjes en opgeruimd is om brand- en struikelgevaar te voorkomen. Zorg voor lege stalgangen. Kruiwagens, emmers, voerkarren, harnachement, etc. mogen niet structureel in de gangen aanwezig zijn. In de rijbaan mogen geen voorwerpen staan die de veiligheid nadelig beïnvloeden. Zorg hier ook voor netheid. Toegestaan zijn een mestboy, een kruiwagen geplaatst in de hoek met de handvatten richting het beschot, een plastic mestton en een houten of een plastic opstapkrukje. Daken, gevels, kozijnen en dakgoten zijn netjes onderhouden, zodat er geen materialen kunnen loslaten wat weer zorgt voor de veiligheid van de paarden.
Veiligheid
Op een hippisch bedrijf hebben we te maken met levende dieren. Veiligheid voor mens en dier is daarom het allerbelangrijkste. Het Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport is een vereiste voor het FNRS-lidmaatschap. Waar moet je aan denken als het gaat om de veiligheid bij verschillende faciliteiten?
Bij de veiligheid gaat het voornamelijk over bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals de afmetingen en materialen van een binnen- en buitenrijbaan. Het beschot van de binnenrijbaan moet vlak en van sterk materiaal zijn. Er mogen geen uitsteeksels van meer dan 2 centimeter zijn. Dit om te voorkomen dat paard en ruiter zich kunnen verwonden. Dit is een basiseis om veilig te kunnen paardrijden. De buitenrijbaan moet een omheining hebben van ten minste 1 meter hoog waarbij op minimaal 2 hoogten houtwerk, goed zichtbaar lint, rubberband, kunststof planken of ander veilig materiaal is aangebracht.
Ook de veiligheid buiten de rijbaan, zoals bij een longeercirkel of stap- of trainingsmolen, is belangrijk. De aandrijving van een stap- of trainingsmolen dient afgeschermd te zijn bij de bron. Daarnaast dient de buitenomheining van de molen afgeschermd te zijn middels een dichte omheining tot een hoogte van 1,8 meter, zodat er geen gevaar ontstaat voor paarden en/of personen. De longeercirkel is schoon, opgeruimd, beschot of heeft een omheining met een vlakke bodem. Naast de trainingsfaciliteiten moeten de stallen, stalgangen en poets- en wasplaats uiteraard ook veilig zijn. De vloeren dienen zowel bij de wasplaats als de poetsplaats vlak en niet glad te zijn. Daarnaast is er een veilige bevestiging van de paarden en goede afwatering aanwezig.
Welzijn
Dierenwelzijn is een voorwaarde voor een goedlopend bedrijf: gezonde en gelukkige dieren zijn de basis voor goede prestaties. En met dieren werken brengt verantwoordelijkheden met zich mee, zeker nu paardenwelzijn zowel binnen- als buiten de paardenwereld steeds meer aandacht krijgt. Welzijn wordt bij de faciliteiten gewaarborgd door onder andere goede (rijbaan)bodems, veilige omheining en materialen. Een goede bodem is belangrijk voor het welzijn, omdat dit minder belastend is voor paardenbenen. Dit verkleint de kans op blessures bij paarden. Een goede hechting tussen de top en onderlaag is belangrijk. De bodem moet veerkrachtig zijn, dus niet te hard of te los. De laatste faciliteit wat je op orde moet hebben op je bedrijf is een complete stalapotheek, zodat direct gehandeld kan worden bij calamiteit. Een stalapotheek bestaat minimaal uit een thermometer, schaar, mes, ontsmettingsmiddel, dik verband of bandage en steriele gaasjes.
TIP: Op paardenbedrijven mogen bepaalde geneesmiddelen alleen in de stalapotheek worden opgeslagen mits die op dierenartsrecept zijn voorgeschreven. Bewaar geen oude medicijnen.
Elke accommodatie heeft verschillende faciliteiten als het gaat om de huisvesting van het paard. Stallen en loopstallen die ruim genoeg zijn, zijn een belangrijke criteria voor het welzijn van de paarden. Wil je uitrekenen welke boxmaat je minimaal nodig hebt voor jouw paard? Download hier onze handige rekenmodule om de juiste maat uit te rekenen. Lees meer in een eerder verschenen artikel van het nieuwe kwaliteitsbeleid over huisvesting.
Het ‘Handboek FNRS-kwaliteitsbeleid’ is gratis te downloaden. Heb je vragen over het nieuwe kwaliteitsbeleid? Mail of bel Robert van Almkerk. Robert is bereikbaar via: r.van.almkerk@fnrs.nl of 0622 934796