Nieuws

Een aantal opleiders van winnaars Springcompetitie 2022 vertellen

Na twee jaar kon de FNRS-KNHS Springcompetitie eindelijk weer plaatsvinden. Eind maart 2022 was de finale op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Er werd in drie klassen gereden: S40, S60 en S80. Maar hoe bereid je als hippische ondernemer je bedrijf en ruiters nou precies voor op de FNRS-KNHS Springcompetitie? Waarom zou je hieraan meedoen met je hippische onderneming en wat heeft het voor meerwaarde? Een aantal deelnemers vertellen over hun ervaringen met de FNRS-KNHS Springcompetitie 2022 en waarom ze mee hebben gedaan.

Profielfoto van Rachel van Keulen
Rachel van Keulen
13 april 2022 | 3 minuten lezen

Stal Groenendaal: “De verbondenheid met de klanten wordt alleen maar versterkt.”

Mark Tolboom, eigenaar van Stal Groenendaal vertelt over de organisatie en hun voorbereidingen: “Wij waren erg blij dat het weer georganiseerd werd na twee jaar. Iedereen keek er naar uit. Onze klanten waren blij dat ze weer konden rijden. Een beetje competitie daarbij vonden ze ook weer leuk. We creëerden eerst een eigen selectie, net als bij de competitie zelf. Met die selectie draaiden we intensievere lessen. We koppelen daar intensievere lessen aan zodat ze wat meer bezig zijn met springen.”

“Vanuit de FNRS en KNHS was de organisatie ook erg duidelijk. De organisatoren van de FNRS en de KNHS doen het met veel overgave. Zij zijn erg fanatiek en dat vind ik positief. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer bedrijven aansluiten. Ik kan het iedereen aanraden om mee te doen. Het is erg leuk en de enthousiasme die daaruit ontstaat kan je weer doortrekken naar de rest van het seizoen. De ruiters worden er ook echt blij van, van de spanning en competitie. Dat is echt een plus van de competitie. De verbondenheid met de klanten wordt alleen maar versterkt.”

Manege de Steenen Kamer: “Je kan je klanten uitdaging geven om op een ander terrein te springen.”

Annelotte Busé, instructrice springen bij manege de Steenen Kamer vertelt over onder andere de gekozen locatie: “Wij doen voor de derde keer mee dit jaar. Het is altijd super leuk. Je kan de klanten uitdaging geven om op een ander terrein te springen. Elke vrijdagavond springen we, daar trainen we elke week hard voor. Dit is dus ook erg handig ter voorbereiding van de Springcompetitie. Al mijn leerlingen doen mee. Het was allemaal goed geregeld vanuit de FNRS en KNHS. De ruiters hadden enorm veel zin om weer te starten. Het is gewoon leuk en je leert ervan. Ik geef de ruiters ook altijd mee: zie het niet als een wedstrijd maar een optie om jezelf te verbeteren. Je wordt beoordeeld door de jury en dat nemen we weer mee in de reguliere lessen.”

“Het is super gaaf om in Ermelo te mogen rijden in het weekend van het NK springen. Ik vind het ook leuk voor mijn paarden, dat ze ergens anders naartoe gaan. De paarden werden er erg vrolijk van. In vergelijking met het springen thuis is de Springcompetitie voor je klanten echt een stukje extra. Zo krijg je echt een doel voor je lessen. Ik raad het zeker aan bij andere bedrijven die nog niet meedoen!”

Manege Klein Oever: “Ik denk dat het voor de manegeruiter erg leuk is, om te ervaren hoe het is om op concours te gaan.”

Estelle van der Zanden, instructrice en eigenaresse van manege Klein Oever vertelt onder andere over het gevoel van op concours gaan voor de manegeruiters: “Wij doen deels selectierondes maar dat is meer vanuit de springwedstrijden op ons bedrijf. Dat heeft dit jaar niet plaatsgevonden omdat er geen wedstrijden georganiseerd mochten worden. Dit jaar hebben we gekeken welke paarden we kunnen meenemen en welke ruiters daar het beste bij passen. Toen de ruiters geselecteerd waren zijn er verschillende springtrainingen gegeven om ze voor te bereiden op de halve finale.

“Wat wij super leuk vinden is dat je een beetje het concoursgevoel krijgt. Concours rijden is financieel gezien niet voor iedereen weggelegd. Wij nemen de ruiters daarin helemaal mee. We verwachten dat ze zelf de vrachtwagen hebben ingepakt. Dat ze zelf alles checken, alles moet schoon zijn en klaar staan. Zodat ze echt het idee hebben dat ze op concours gaan, vroeg opstaan hoort daar ook bij. Ik denk dat het voor de manegeruiter erg leuk is, om te ervaren hoe leuk het is om op concours te gaan. Ze maken dan ook mee hoe de pony’s zich op een andere locatie gedragen. Het stimuleert dus om te weten hoe een paard of pony op een andere locatie is. Dat je moet ontdekken hoe het paard of de pony reageert op een andere locatie. De ruiters doen dan echt nieuwe ervaringen op.”