Vliegend van start
De lente is begonnen en het gras begint weer langzaam te bloeien. Paarden staan te springen om naar buiten te gaan en helaas de vliegen ook. Maar waar moet je nou precies allemaal opletten bij de start van het weideseizoen? En hoe voorkom je dat de vliegen de overhand nemen?
Creëren van een weiland
Ruwvoer is zeer belangrijk voor de gezondheid van paarden, gras valt hier ook onder. Als je wilt beginnen met het creëren van een weiland is het van belang dat je weet welke stappen je moet doorlopen. Zorg als eerste dat je al het onkruid hebt verwijderd uit het land, denk hierbij vooral aan de giftige planten voor de paarden. Het is erg slim om in het voorjaar of najaar te beginnen met inzaaien van het gras. Dit heeft met de temperatuur en vochtigheid te maken, die zijn dan optimaal. Zorg hierbij wel dat de grond gelijk is. Hierna kan je gaan bemesten, doe dit minimaal twee keer per jaar. Het maakt niet uit of je dit in het voor of na het inzaaien doet. Dit zorgt voor nieuwe voedingsstoffen in de bodem.
Suikers
Het is erg belangrijk om het weideseizoen op een verantwoorde manier op te bouwen. De overgang van de stal naar de wei moet in kleine stapjes gebeuren, voornamelijk bij de gevoeligere paarden (denk aan paarden met koliek, mestveranderingen, insulineresistentie, Equine Metabool Syndroom (EMS) of hoefbevangenheid). Elk paard verschilt, pas daar het weidebeleid op aan. Als de nacht nog koud is en het overdag warm is, bevat het gras in de ochtend veel suikers. In die situatie moet je extra op de paarden letten die gevoelig zijn voor suikers vanwege bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Deze paarden mag je maar heel kort op de weide zetten als het fructaan gehalte te hoog is. Zorg dat je bij deze paarden het weideseizoen extreem langzaam opbouwd, om problemen te voorkomen.
Giftige planten
Helaas lukt het paarden niet in alle situaties giftige planten te vermijden. Hierom is het belangrijk de wei goed te controleren voordat je de paarden erop zet. Je hebt verschillende planten die in meer of mindere mate giftig kunnen zijn voor paarden. Van een aantal giftige planten zijn voorbeelden gegeven met de bijhorende gevolgen voor een paard. Zorg ook dat het gras om je omheining geen giftige planten bevat, ook deze kunnen gegeten of gevoerd worden aan de paarden.
Extreme hitte
Het begin van het weideseizoen, betekent vaak ook het begin van de warmte. Zorg dat in jouw wei, de paarden de mogelijkheid hebben om te schuilen tegen de zon. Dit kan door middel van bomen, een schuurtje of een andere creatieve oplossing. Zorg ook voor onbeperkt water voor het paard. De wei sproeien kan als oplossing dienen voor een lange droge periode, zorg wel dat je goed nadenkt over het geschikte moment om dat te gaan doen. Eerder is er een artikel gepubliceerd over de gevolgen van extreme weersomstandigheden.
Flybusters
Dit jaar hebben we een relatief milde winter gehad in Nederland. Daardoor hebben veel insecten de winter overleefd, met als gevolg dat we dit voorjaar en deze zomer veel insecten kunnen verwachten. Helaas kom je deze insecten ook tegen in jouw stal. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom er zoveel vliegen rond het hoofd van een paard cirkelen. In de voeding van paarden zitten veel eiwitten. Deze eiwitten komen uiteindelijk in het traanvocht terecht, waar vliegen dol op zijn. Hoe zorg je ervoor dat jijzelf en jouw dieren zo min mogelijk last hebben van insecten?
FNRS-partner Flybusters heeft een uniek systeem ontwikkelt om vliegen op en rondom stal te bestrijden. Flybusters heeft een vernevelingssysteem ontwikkeld met een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Het product is volledig natuurlijk en plantaardig, dus niet schadelijk voor mens of dier. Het systeem is goedgekeurd en heeft daarmee, als enige vliegenbestrijdingssysteem in Nederland, het registratienummer van Ctgb (het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Dit systeem kun je op voorafbepaalde tijden in werking zetten. Het systeem bestaat uit een vat met een in water opgelost product, een timer en een pomp, plus een eenvoudig te monteren kunstof leidingsysteem met zeer exact werkende sproeikoppen. Voor het vliegenseizoen begint, zorgt Flybusters dat jouw installatie klaar staat voor gebruik en dat het nodige onderhoud is gedaan. Wanneer het vliegenseizoen ten einde is, zal Flybusters komen om de installatie winterklaar te maken.
Flybusters is een partner van de FNRS en daarom ontvangen de leden bij een aankoop 5% korting op het gehele Flybusters assortiment! Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Flybusters.