Leg afspraken vast in een trainingsovereenkomst
De trainingsovereenkomst van de FNRS is vernieuwd en voor FNRS-leden vanaf nu te downloaden van de website of te bestellen in de FNRS-webshop. FNRS-leden zijn verplicht om met een trainingsovereenkomst te werken om zo de rechten en plichten van de trainer en de eigenaar van het paard te beschermen.
Door de trainingsovereenkomsten van de FNRS te gebruiken weet u zeker dat u goede afspraken maakt met de eigenaren van de paarden die u in training heeft. Wanneer een eigenaar een paard bij u in training zet vult de eigenaar de trainingsovereenkomst in. Zo zorgt u ervoor dat u goede afspraken maakt met de eigenaar wat betreft aansprakelijkheid, omgang met het paard, trainingsdoel, wedstrijdmanagement, zekerheid voor betaling trainingsgeld en afspraken over eventuele verkoop van het paard al dan niet door uw tussenkomst]. Het geeft duidelijkheid en zekerheid. Wijs uw klanten erop dat ze de voorwaarden goed doorlezen voordat ze tekenen zodat u misverstanden voorkomt.
Geactualiseerde FNRS-trainingsovereenkomst
Wibe Reddingius, advocaat hippisch recht bij onze partner Langelaar & Klinkhamer Advocaten, nam recent de FNRS-trainingsovereenkomst onder de loep en actualiseerde deze. “Het is van groot belang dat een trainingsovereenkomst de afspraken tussen partijen, de trainer en de eigenaar van het paard, goed weergeeft. Een dergelijke overeenkomst dient vooral als bewijs van de gemaakte afspraken. Bij 95% van de geschillen ontbreekt het namelijk aan vastlegging van de afspraken. Een trainer zit achteraf met zijn handen in het haar als het paard door zijn wedstrijdsuccessen en zijn bemiddeling wordt verkocht, maar de eigenaar de volledige verkoopopbrengst opstrijkt zonder enige betaling aan de trainer, omdat de trainer niet kan bewijzen wel een vergoeding met de eigenaar te zijn overeengekomen. Of wat te denken van een in training gehouden paard dat door eigen energie enorme schade veroorzaakt aan een derde, zonder dat een schriftelijke vrijwaring met de eigenaar is overeengekomen. Bewijs dan maar eens dat de eigenaar uiteindelijk die schade moet vergoeden.”
Trainingsovereenkomst bedekt hoogst noodzakelijke
De vernieuwde FNRS-trainingsovereenkomst bedekt de hoogst noodzakelijke punten die een ondernemer en de eigenaar van het paard overeen moeten komen. Daardoor is de nieuwe trainingsovereenkomst eenvoudiger en korter geworden. “In veel overeenkomsten staan vaak zaken benoemd die al bij de wet geregeld zijn. Bijvoorbeeld het retentierecht of het moment van intreden van verzuim bij het uitblijven van betaling. Voor dit laatste is het dan wel belangrijk om daadwerkelijk een betalingstermijn op te nemen in de overeenkomst. Overigens is in de nieuwe trainingsovereenkomst een nog veel sterker zekerheidsrecht opgenomen, namelijk het zogenaamde vuistpandrecht. Met een vuistpand kan bij een niet betalende klant het paard openbaar worden verkocht zonder dat eerst een rechterlijke vonnis nodig is. Uit de opbrengst van de openbare verkoop kan de vordering van de trainer op de klant worden verhaald.”
Verder is nieuw dat tot in detail, maar bondig, is geregeld wat de rechten van de trainer zijn bij tussentijdse verkoop van het paard, dat doorgaans mede te danken is aan de goede training van het paard.
Waar voorheen de algemene voorwaarden van de FNRS moesten worden aangehecht is dat nu niet meer nodig. Het hoogstnoodzakelijke staat nu in begrijpelijke taal in de nieuwe veel kortere trainingsovereenkomst.
Kernprestatie duidelijk weergeven
Belangrijk is dat de kernprestatie over en weer er duidelijk in vermeld wordt. Met de FNRS-trainingsovereenkomst kan de stalhouder aangeven welke verplichtingen hij aangaat richting zijn klant. Dit zijn zaken zoals stalling, verzorging, toezicht, maar ook welke training en voor welk doel, waarbij geldt dat de trainingsinspanning natuurlijk een inspanningsverbintenis betreft zonder garanties op een bepaald eindresultaat. De verplichtingen van de klant richting de trainer staan er ook in omschreven zoals bijvoorbeeld de hoogte van het trainingsgeld de betalingstermijn, de aansprakelijkheid van de eigenaar en aan welke wedstrijden mogen worden deelgenomen. In de overeenkomst staat dus kort en bondig wat er geleverd wordt, wat het kost, welke termijn gehanteerd wordt, hoelang de overeenkomst duurt en hoe je van elkaar af kunt. De FNRS-trainingsovereenkomst is voor bepaalde tijd met een wederzijdse opzegtermijn van een maand.
Identificatie & Registratie in trainingsovereenkomst
Voor de Identificatie & Registratie (I&R) van paarden moeten geregistreerd staan op de locatie waar zij gehouden worden. Dat betekent dat een trainer, als hij ook stalhouder is, de paarden die op zijn trainingsstal langer dan 30 dagen worden gehouden aanmeldt bij RVO. In de vernieuwde FNRS-trainingsovereenkomst is een passsage opgenomen over de wettelijke verplichting van de aanwezigheid van het paspoort van het paard en de melding door de trainer bij RVO.
Download de trainingsovereenkomst
Download de trainingsovereenkomst op onze website of bestel deze in de FNRS-webshop.
Heeft u Engelstalige lesklanten? De nieuwe trainingsovereenkomst is ook in het Engels te downloaden van onze website. Heeft u vragen over de nieuwe trainingsovereenkomst? Neem dan contact op met de Ondernemersdesk van de FNRS.