Column van een ondernemer: "Hoofd, hart, handen..."
Hoofd, Hart, Handen…. Met deze drie thema’s leerde ik ooit als bioloog hoe je mensen betrekt bij de natuur. Nu gebruik ik ze om mensen enthousiast te maken over paarden en paardrijden. Geef mensen kennis over paarden, laat ze ervaren wat een paard met ze doet, en betrek ze bij de verzorging. Dan ontstaat er een liefde die nooit meer over gaat.
Speelveld bepaald door publieke opinie
Iedere hippische ondernemer geeft dit op één of andere manier door aan zijn klanten en leerlingen. We laten ze delen in onze kennis en passie. Maar ons speelveld wordt grotendeels bepaald door mensen die (nog) niets met paarden hebben. Zij vormen de publieke opinie, kiezen de bestuurders die voor ons de regels bepalen en vormen zich een mening over de paardensport, vaak gebaseerd op ‘horen zeggen’ en het beeld in de media. Iets te vaak fietsen er hockeyjongetjes bij ons langs de manege die heel hard ‘Paardrijden is geen sport’ roepen naar de meiden op de pony’s. Of vragen mensen mij of het niet zielig is om op dat paard te gaan zitten….
Toekomst voor onze paarden vraagt inzet en energie
Alleen door actief aan de buitenwereld te laten zien wat wij doen met en vóór onze paarden, maar vooral door te laten zien wat paarden kunnen betekenen voor mensen (en dus voor de maatschappij), kunnen we een toekomst voor onze bedrijven en paarden opbouwen.
Dat vraagt energie en inzet, die zich niet altijd meteen terug betaalt:
Zo ben ik avonden kwijt geweest aan het lokaal sportakkoord van de gemeente Amstelveen. Dit levert niet direct inkomsten op. Maar het sportbedrijf is wel doordrongen van ons bestaan en wat wij doen voor de jeugd. Ze willen ons helpen en we mogen meedoen aan gesubsidieerde bijscholingen voor sportcoaches.
Op Jumping Amsterdam staan wij met pony’s bij de scholierenochtend. Stoere stadsjochies dagen we uit of ze het aandurven om een pony te borstelen of te voeren. Veel stoere praat, maar uiteindelijk staan ze helemaal gebiologeerd minutenlang de pony te aaien. Als zij straks op een brommer rondscheuren langs de manege of vuurwerk afsteken, weet ik zeker dat ze rekening willen houden met de pony’s als ik ze dat vraag.
Bij de beginnerscursus nemen we ook de ouders mee. Ze krijgen een rondleiding waarin we laten zien wat we allemaal doen. En ze ‘spelen paardje’ met hun kinderen om meer te leren over paardentaal en paardengedrag.
Op dierendag heb ik met allerlei dierenliefhebbers om tafel gezeten over het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente Amstelveen. Veel gepraat over zielige honden en vogelnestkasten. Maar ook een gelegenheid om het Jacobskruiskruid-probleem én het niet mogen plaatsen van schuilstallen op de weides direct aan de wethouder voor te kunnen leggen. Bovendien weet ook zij nu van onze manege en waar we voor staan.
Lange termijn investering voor onze paarden en pony’s
Mijn oproep aan iedere zichzelf respecterende hippische ondernemer is dus: draag uit waar je voor staat, laat zien waar je trots op bent en geef aan wat je nodig hebt. Verwacht geen directe winst, maar zie het als een lange termijn investering. Zo zorgen we er samen voor dat paarden en pony’s een gewaardeerd deel van ons leven én dat van vele anderen kunnen blijven!