I&R: registreer uw paarden, aanmelden nu nog kosteloos
Een locatie waar paarden langer dan dertig dagen gehouden worden, moet vanaf 21 april 2021 beschikken over een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Het aanvragen van een UBN is nu nog kosteloos. In de toekomst worden hier wel kosten voor in rekening gebracht. Heeft u nog geen UBN? Vraag deze dan snel aan!
Slechts 1/3 van de paarden geregistreerd, vanaf eind 2021 handhaving
Uit cijfers van RVO blijkt dat inmiddels 25.511 UBN-nummers als paardenlocatie aangemeld zijn. 130.017 paarden zijn gekoppeld aan deze locaties. Naar schattig is daarmee slechts een derde van de paarden in Nederland geregistreerd. De verwachting is dat er vanaf eind dit jaar gehandhaafd gaat worden op de juiste identificatie en registratie van paarden. Registreer uw paarden dus tijdig en voorkom een boete.
Waarom moeten paarden geregistreerd worden?
Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. Deze verordening geldt voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. Dit betekent dat in al deze landen dezelfde regels gelden rondom de I&R van dieren. Voor geiten, schapen en varkens geldt dit al langer. De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Om die reden moet duidelijk zijn op welke locatie paarden gehuisvest worden. De database waarin deze gegevens worden opgeslagen, is door de overheid ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
UBN aanvragen
Ondernemers loggen op mijnrvo.nl in met hun eHerkenning. Particulieren gebruiken hun Digi-D. Vul de postcode en het huisnummer in van de locatie waar de paarden worden gehouden. En geef aan dat het om Paardachtigen gaat met daarbij het productiedoel (hengsten- of merriehouderij, opfok, pensionstal, manege, sportstal of overig). Voor locaties die geen eigen postcode of huisnummer hebben, kunt u de registratie niet zelf doen. In dat geval moet u digitaal een aantal gegevens versturen via mijn.rvo.nl onder ‘Digitaal post versturen’. Hierna ontvangt u binnen tien werkdagen een e-mail met uw UBN en kunt u de rest van het registratieproces voortzetten. In beide gevallen vervolgt u de registratie met het controleren en verzenden van de gegevens. Na verzending krijgt u direct een bevestiging met uw UBN en uw gegevens. RVO adviseert om deze pagina te printen en in uw administratie te bewaren.
Op dit moment worden er nog geen kosten gerekend voor het aanvragen van een UBN voor Paardachtigen. Wanneer het beleid over de kosten vanuit de EU bekend wordt, gaat dit wel gebeuren. Naar verwachting gaat dit om enkele tientjes per jaar.
Houder van het paardDe houder van het paard is verantwoordelijk voor de registratie van het paard. Alle paarden die in Nederland gehouden worden, moeten in de Nederlandse database staan. Je kan met het chipnummer (of levensnummer) van het paard checken in de app I&R Dieren of via deze zoekfunctie van RVO of het paard in de Nederlandse database voorkomt. Het paard hoeft hierbij niet op naam van de houder of eigenaar te staan. Staat het dier nog niet in de database en gaat het om een paard met een buitenlands paspoort, dan dien je het paard nog in Nederland te registreren. Paarden met een buitenlands paspoort moeten binnen 30 dagen na uitgifte of binnen 30 dagen nadat het paard in Nederland is gekomen, geregistreerd worden in de Nederlandse database. Dat kan geregeld worden via één van de 34 Nederlandse paspoortuitgevende instanties (PPI). Een tweede manier is om de locatiehouder waar het paard gestald staat te vragen om via een importmelding het paard te registreren. Houder van de locatieDe houder van de locatie is verantwoordelijk voor het registreren van zijn/haar locatie in een centrale, door RVO beheerde, database. Hiervoor vraagt de locatiehouder een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) of breidt hij/zij een al bestaand UBN uit met paardachtigen. Dit geldt voor alle locaties waar paarden langer dan 30 dagen aaneengesloten worden gehouden. En dus niet alleen voor bedrijven, maar ook voor particuliere locaties. Een locatie heeft een eigen adres en toegangsweg of is een stuk grond waarop een paard kan lopen. De houder van de locatie zorgt er vervolgens voor dat de paarden op zijn locatie aan zijn UBN gekoppeld worden. Paarden die langer dan 30 dagen de locatie verlaten moeten via RVO afgemeld worden op het UBN van de vertrekkende locatie en aangemeld worden op de nieuwe locatie. De locatiehouders van beide locaties zijn hier zelf verantwoordelijk voor. |
Paarden aanmelden
Via het kopje ‘Paarden melden’ op mijn.rvo.nl komt u in uw eigen I&R-systeem waar u de paarden die bij u gehouden worden kunt melden, bekijken of wijzigen. Ook deze melding is vooralsnog kosteloos. Is het paard of de pony niet bekend in de database van de overheid, dan is dat waarschijnlijk omdat het betrokken dier geïmporteerd is maar nog niet in Nederland geregistreerd is. Dit moet in de meeste gevallen binnen 30 dagen gebeuren.
Meldingen kunnen ook doorgegeven worden door een Bedrijfsmanagementsysteem (BMS) met een koppeling met RVO. Zij voeren deze gegevens direct door in het I&R-systeem, waardoor u dus geen dubbel werk hoeft te doen. FNRS-partners HorseManager en ManegePlan verzorgen de registratie van uw paarden bij RVO via hun software.
Uitgebreide informatie en veelgestelde vragen
Op de website van de SRP staat een duidelijk overzicht over de veranderingen en een lijst met veelgestelde vragen, opgedeeld in meerdere categorieën. Deze FAQ wordt doorlopend aangevuld of gewijzigd.