Column

Maaike van Rijn: "Vaker trots zijn"

Tijdens het ondernemerscongres bleek weer eens hoe bijzonder onze paarden zijn voor mensen. Zowel Gerda Verburg als ondernemer Michael van Hoorne hadden bijzondere herinneringen aan hun ponytijd. Hoe vaak krijg ik op de manege, of gewoon ergens op een verjaardag of zelfs bij de kapper te horen: “Mijn ponytijd was de mooiste tijd van mijn leven!”

Profielfoto van Frederieke Verhaar
24 september 2024 | 1 minuut lezen

Dagelijks zie ik hoe kinderen opleven op de manege, een band opbouwen met een pony en nergens liever willen zijn dan op de manege. Net als Michael met zijn themaparken en events bezorgen we onze ruiters en bezoekers elke keer weer een beetje (paarden)geluk. En bijna altijd gaan ze blijer weg dan dat ze kwamen.

Niet vergeten hoe bijzonder het is

In de dagelijkse sleur vergeet je soms hoe bijzonder dat eigenlijk is. En dat wij, manegehouders en stalhouders dit mogelijk maken. Daar zouden we best wat meer van mogen genieten en een beetje trots op mogen zijn.

Toch hebben wij net iets te vaak iets te veel de instelling van een dressuurruiter: de volte was best oké, maar hij kan altijd wel iets ronder, met iets meer lengtebuiging, of impuls, of oprichting of….

Hetzelfde geldt voor onze bedrijven: we doen het best goed, zorgen goed voor onze dieren, laten onze ruiters zich welkom voelen. Maar ja, met iets meer middelen of menskracht zou dit misschien nog beter kunnen. En we zijn daar nog niet aan toe gekomen. En alles kan altijd nog beter en we komen altijd tijd te kort en….

Vaker stilstaan bij wat goed gaat

Maar eigenlijk mogen we best wel eens wat vaker stilstaan bij wat er allemaal wel goed gaat en hoe bijzonder alles is wat wij met onze mensen en paarden doen. Ja, we mogen best eens heel trots zijn! En vooral ook niet vergeten om deze trots ook uit te dragen naar onze medewerkers en vrijwilligers, want zonder hen lukt het ons zeker ook niet.

De komende weken organiseren we de Open Manegedagen. Ik weet zeker dat iedereen zijn best doet hier iets moois van te maken. Een prachtige kans om aan iedereen vol trots te laten zien hoe prachtig onze paardensport is!

Maaike van Rijn

Ponymanege Equito