Column

Equithon: stimulatie voor hippische innovaties

Het is belangrijk dat de paardensport vooruit blijft gaan, innovatie is daar een groot onderdeel van. Binnen de paardensport lopen we nu nog achter op dit vlak. Als we vooruit willen moeten we innoveren.

Profielfoto van Chimene Pattimukaij
19 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Een van de manieren om innovatie te stimuleren is het organiseren van een hackaton, welke wij hebben omgedoopt tot Equithon. Met een hackathon probeer je ingewikkelde vraagstukken of problemen op te lossen binnen een bepaald tijd. De Equithon die we tijdens de congresweek van de KNHS hebben georganiseerd is niet de eerste die ik meemaakte. Zo’n tien jaar geleden zat ik ook in de organisatie van de Equithon waarbij we vraagstukken voor de FNRS hebben behandeld. Dit keer kwamen de vraagstukken vanuit de KNHS in samenwerking met Aeres. Het was de bedoeling dat er verschillende groepen werden gevormd van paardenmensen, ICT’ers en mensen zonder paardenkennis om zo diversiteit te stimuleren. Deelnemers verdiepten zich in de vraagstukken en werkten vervolgens in groepen om vernieuwende oplossingen te bedenken. Voor deze hackaton hadden we twee specifieke vragen en één open challenge. De eerste challenge was gericht op het ontwikkelen van een evaluatietool in relatie tot huisvesting en sociale interactie. Bij de tweede challenge was de vraag hoe je de promotie van het sportpaard in wedstrijden meer kan objectiveren waarbij je naast het skala der ausbildung ook rekening houdt met de fysieke en mentale ontwikkeling van het paard. Bij elke challenge werd een groep ingedeeld en aan het einde van de congresweek heeft de jury de innovatieve oplossingen beoordeeld. Om een wedstrijdelement toe te voegen kon het winnende team een geldbedrag van 1.000 euro verdienen.

Bij de eerste challenge kwamen er verschillende oplossingen naar boven, maar kwamen ze al snel uit bij een app om te tracken hoeveel de paarden eten, lopen en hoe vaak ze bij elkaar staan. Deze app ‘EquiObserve’ is gebruiksvriendelijk en laagdrempelig en won uiteindelijk de publieksprijs.

De tweede challenge was voor de KNHS voornamelijk heel interessant en leverde een aantal leuke oplossingen. Wat daar uitsprong is dat er al meerdere technieken bestaan, dus het komt vooral neer op het implementeren daarvan. Hoe kan je die meenemen in het juryprotocol en hoe toepasbaar is het in de praktijk of kan je het maken. In de open challenges zijn de groepen aan de slag gegaan met wat we nodig hebben op het gebied van innovatie in onze sector. Daaruit kwam de Equicomfort singel. Een slimme singel die automatisch aansingelt waardoor het rustiger, gelijkmatiger en dus ook prettiger is voor het paard. De winnaar was ‘Build your own paradise’, een verplaatsbare stal waarmee je gemakkelijker je bedrijf kunt verplaatsen.

In drie dagen kan je geen product ontwikkelen, dat weten we. Maar het is leuk en interessant om te zien wat eruit komt. Het was voor ons ook een test of mensen hierover na willen denken. Innovatief denken blijft belangrijk, want daar moeten we iets mee. Soms liggen oplossingen voor het oprapen en is het een samenraapsel van iets wat je opnieuw toepast. Technologie en innovatie worden door veel mensen als bedreiging gezien, net als het woord ‘welzijn’. Als het paard zich goed voelt gaat het zich echter steeds beter gedragen en ook presteren. Dat is een win-win voor beide kanten. Uiteindelijk gaat het paard ons vertellen wat we moeten doen, maar dat moeten we wel kunnen interpreteren en daar kunnen we innovatie goed voor gebruiken.

Fenna Westerduin

KNHS Public Affairs