Column

Tim Moesman: "Eigen loon hoort bij professioneel hippisch ondernemen!"

Als eigenaar van Hippisch Centrum Nootdorp kom ik dagelijks in aanraking met alle facetten van hippisch ondernemerschap. Het is een uitdagende, maar erg leuke taak. Ik weet dat hippische ondernemers het vaak lastig vinden om eigen loon op te nemen in de boekhouding. We ondernemen met veel passie en willen het graag goed doen voor onze paarden en klanten. Maar op die manier kan je niet altijd professioneel hippisch ondernemen. Ik vind het daarom essentieel om bij het runnen van mijn bedrijf niet alleen de operationele kosten in kaart te brengen, maar ook mijn eigen loon in te calculeren.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
2 september 2024 | 1 minuut lezen

Waardering van tijd en inzet

Als ondernemer investeer ik niet alleen geld in mijn bedrijf, maar ook veel tijd en energie. Het werk stopt niet wanneer de klanten naar huis gaan; het onderhoud van de faciliteiten, de zorg voor de paarden en de planning van toekomstige activiteiten gaan continu door.

Boekhouding met mijn eigen loon erin, geeft me een realistischer beeld van de financiële gezondheid van mijn bedrijf. Het helpt om beter te budgetteren en financiële beslissingen te nemen. Zonder loon op te nemen, lijkt het bedrijf misschien winstgevender dan het daadwerkelijk is, wat kan leiden tot onverstandige investeringen en financiële problemen op de lange termijn.

Professionele en persoonlijke balans

Ik heb door de jaren heen geleerd om creatief om te gaan met de hedendaagse uitdagingen, maar ook om een gezonde balans te vinden tussen mijn zakelijke en persoonlijke leven. Als ik m’n eigen loon niet meereken, loop ik het risico om mezelf onder te betalen en te overwerken. Een eerlijk salaris zorgt er bij mij voor dat ik niet alleen mijn bedrijf run, maar ook een goede balans in m’n persoonlijke leven kan houden.

Erkenning van ondernemerschap

Het opnemen van eigen loon benadrukt dat ik niet alleen een passie heb voor paarden en de paardensport, maar dat ik ook een zakelijke professional ben.

Op mijn bedrijf wil ik iedereen laten genieten van paarden(sport), maar daarbij nooit het belang van een gezonde bedrijfsvoering vergeten. Dit is iets wat hippische ondernemers echt niet moeten vergeten. Het draagt namelijk niet alleen bij aan de financiële gezondheid van hun bedrijf, maar ook aan het eigen welzijn en voldoening als ondernemer.

Tim Moesman

Hippisch Centrum Nootdorp