Column stagiaire Anouk: MDV-traject toegankelijker voor hippische ondernemers
"Als stagiaire bij de FNRS heb ik mij vastgebeten in een uitdagend project: de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Een term die waarschijnlijk niet bij iedereen direct een belletje doet rinkelen, maar voor hippische ondernemers kan dit wel eens het verschil maken tussen een lastige fiscale puzzel en een helder stappenplan naar financieel voordeel.
Ik heb al eerder onderzoek gedaan naar de MDV en besloot hierom om mij verder te verdiepen omdat op dit moment de certificering van de MDV complex en onoverzichtelijk is. Dit belemmert de mogelijkheid tot het aanvragen van fiscaal voordeel. Het doel van mijn onderzoek bij de FNRS is om meer kennis op te doen en het vereenvoudigen van dit proces. Ik wil ondernemers de mogelijkheid bieden om snel en duidelijk te zien of ze in aanmerking komen voor het MDV-certificaat en daarmee fiscaal voordeel kunnen behalen. Ik wil uiteindelijk op de website van de FNRS een pagina voor FNRS-leden creëren met heldere informatie over de MDV, inclusief een overzichtelijk stappenplan.
Selectieve groep ondernemers
De MDV is niet voor iedereen weggelegd; het is bedoeld voor een selectieve groep ondernemers. Momenteel is er slechts één hippisch bedrijf, Stal Zevenmorgen, toevallig een FNRS-bedrijf, dat het certificaat in handen heeft. Er zijn wel al negen andere bedrijven die het traject zijn ingegaan. Toen het FNRS-bedrijf, Stal Zevenmorgen, door inspecteur Justine, werd gekeurd voor het Veiligheidscertificaat en FNRS-keuring, was ik daarbij aanwezig. Ik kreeg inzicht in het bedrijf en heb tevens van de mogelijkheid gebruik gemaakt om vragen over het MDV te stellen, informatie te noteren en een uniek inzicht te krijgen in het proces. Deze kennis deel ik nu graag met andere ondernemers, zodat zij beter kunnen begrijpen wat de MDV inhoudt en welke stappen ze moeten zetten om in aanmerking te komen.
Verplichte eisen
De MDV is gericht op stallen die willen (ver)bouwen en fiscaal voordeel willen. Fiscaal voordeel kan worden behaald op het bouwen van de rijhal, stapmolen, solarium, mestopslag en voersilo’s, mits het bedrijf aan de eisen voldoet en het certificaat bezit. Verplichte eisen zijn onder andere een stalgrootte van 12,3 m2, vrije beweging, sociale interactie en het voldoen aan criteria op het gebied van ammoniak, dierenwelzijn, diergezondheid, klimaat, fijnstof, bedrijf & omgeving, en brandveiligheid.
Het streven is om het MDV-traject voor ondernemers toegankelijker te maken. Ik hoop de aanvraag van de certificering duidelijker te maken voor hippische ondernemers zodat meer bedrijven kunnen profiteren van fiscaal voordeel en een duurzamere toekomst in de agrarische sector tegemoet kunnen gaan.”
Anouk de Baar
Stagiaire FNRS