Ruitersport Centrum Lingebos: "Besmetting Rhino voorkomen door paardgebonden stalspullen"
Een uitbraak van een besmettelijke ziekte zorgt voor onzekere situaties en vaak paniek bij paardenhouders. Niet geheel onterecht, want een besmetting kan vervelende gevolgen hebben. We spraken Gitta Verhagen van Ruitersport Centrum Lingebos die een rhinopneunomie (rhino)-uitbraak op hun stal heeft gehad.
Wij hadden een paard op stal dat koorts kreeg, waardoor we elke dag de temperatuur hebben gemeten. De temperatuur bleef stijgen naar 40 graden Celsius. Uiteindelijk is het paard naar de Universiteit Utrecht gegaan en zijn ze erachter gekomen, door een neusswab, dat het paard rhino had. Voordat het paard terug naar onze stal kwam, wilden we eerst transparant zijn en de uitbraak communiceren naar onze klanten en mensen in de omgeving. Vanaf het moment dat het paard terug naar stal kwam, hebben we alle paarden twee keer daags getemperatuurd. Als het paard symptomen heeft is een paard pas besmettelijk. Bij verhoging hoeft dit niet het geval te zijn. Zodra een paard verhoging kreeg, hebben we die gelijk geïsoleerd. Uiteindelijk is nog een ander paard ook besmet geraakt. We droegen witte pakken bij het voeren en uitmesten. De paarden hadden hun eigen stalgereedschap, voertonnen en poetsspullen. Om besmetting te voorkomen hebben we bij alle paarden een eigen poetstas, halster, halstertouw en peesbeschermers aan de stal gehangen. Door deze handelswijze hebben wij verdere besmetting kunnen voorkomen.
Aangescherpt beleid
Sinds we een rhinobesmetting hebben meegemaakt hanteren we een aangescherpt beleid voor nieuwe paarden op onze bedrijf. Deze paarden blijven eerst twee weken in een buitenbox staan. De ruiter mag in die periode alleen gebruik maken van de buitenrijbaan. Het is belangrijk dat iedere ondernemer een (mogelijke) besmetting zeer serieus neemt en transparant hierover moet zijn naar de omgeving. Alleen op die manier kan er snel en secuur gehandeld worden en wordt verdere besmetting hopelijk voorkomen.
Gitta Verhagen
Ruitersport Centrum Lingebos
Neem de juiste stappen bij uitbraak droes of rhinopneunomieEen uitbraak van een besmettelijke ziekte zorgt voor onzekere situaties en veel paniek bij paardenhouders. Niet geheel onterecht, want een besmetting kan vervelende gevolgen hebben. Droes en rhinopneunomie behoeven verschillende preventiemaatregelen en bestrijdingen. Wat is het verschil tussen deze twee ziektes? En nog belangrijker: hoe pak je dit aan en hoe communiceer je duidelijk naar de buitenwereld over een uitbraak? Voor zowel droes als rhinopneunomie heeft de FNRS verschillende documenten beschikbaar gesteld om jou als ondernemer te ondersteunen bij een uitbraak. |