Column

Stichting Veilige Paardensport: “Veiligheid sleutel tot onderscheiden”

“Om de veiligheid binnen de paardensport te verbeteren is in 2001 Stichting Veilige Paardensport opgericht. Het doel van de stichting is om hippische accommodatiehouders actief bezig te laten zijn met veiligheid. Ik ben zelf in 2012 bij deze stichting, ook wel bekend als SVP, begonnen. Op zevenjarige leeftijd ben ik begonnen met paardrijden en op dit moment heb ik twee dressuurpaarden. Voorheen ben ik werkzaam geweest in de hotellerie en om nu mijn baan te kunnen combineren met mijn grote passie voor paarden vind ik erg leuk. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
26 juli 2023 | 1 minuut lezen

Het veiligheidscertificaat werd oorspronkelijk ontwikkeld voor maneges, maar is inmiddels uitgebreid naar alle soorten hippische accommodaties. Op dit moment zijn er circa 1100 maneges, pensionstallen, verenigingsaccommodaties, trainingsstallen en andere hippische accommodaties in Nederland voorzien van een veiligheidscertificaat. Het veiligheidscertificaat is dan ook verplicht voor FNRS-ruitersportcentra en KNHS-verenigingen met een binnen accommodatie.

Met kleine aanpassing veiligheid vergroten

Tijdens mijn werkzaamheden heb ik contact met onze inspecteurs die de keuringen uitvoeren voor de afgifte van het veiligheidscertificaat. Zij gaan dagelijks op pad om de aangesloten accommodaties te keuren. Ik verwerk de door hen opgestelde rapporten en heb daardoor ook veel contact met de accommodatiehouders. Soms wordt een bedrijf niet meteen goedgekeurd en moeten er aanpassingen gedaan worden. Het is fijn om te zien hoe bedrijven de adviezen van onze inspecteurs opvolgen en met zelfs kleine wijzigingen de veiligheid binnen hun bedrijf vergroten. Dit is precies het doel van onze stichting: bijdragen aan een veilige paardensport, zodat we samen op een verantwoorde manier van onze branche kunnen genieten.

Hoewel veiligheid vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is dat niet altijd het geval. Onze stichting streeft ernaar om accommodatiehouders actief te ondersteunen bij het creëren van een zo veilig mogelijke omgeving in de paardensport, met als doel het voorkomen van ongevallen. Daarnaast willen we consumenten bewust maken van het belang van veilige accommodaties en een juiste omgang met paarden. Ik vind het erg leuk om hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Vroeger was vallen pech, nu krijg je een claim

Veiligheid staat steeds meer op de agenda en daardoor kan jij als ondernemer je daarin onderscheiden. Wat ik in de afgelopen jaren heb gemerkt, is dat de cultuur aan het veranderen is. Vroeger werd een valpartij als pech beschouwd. Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen. Helaas zien we dit ook in onze branche. Juist daarom is het van groot belang om bewust om te gaan met alle mogelijke risico's en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan wet- en regelgeving en aan de in ons handboek beschreven veiligheidsvoorschriften. Als laatste wil ik ook meegeven dat je als ondernemer altijd in gesprek moet blijven met je klanten. Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid op je bedrijf.“


Bekijk in een video wat de Stichting Veilige Paardensport zoal doet.